събота, 4 май 2024 г.

Немски „Тигър“ от войната с втори живот в швейцарски музей

Реставрираният „Тигър“.

Швейцарски музей възстановява рядък немски танк King Tiger, използван от 506-ия батальон на нацистка Германия на Западния фронт по време на Втората световна война и надява той да стане вторият останал в света такъв модел, който може да се движи, предаде Ройтерс.

Танкът вероятно е бил даден на швейцарската армия от френските сили в годините след Втората световна война и може да е участвал в битката при Арнхем през 1944 г. „Беше в ужасно състояние, стоял на открито от десетилетия. Беше пълен с вода и ръждясал“, каза Бернд Кубицки, който ръководи реставрацията в Швейцарския военен музей. На онези, които са дарили средства за реставрацията, ще бъде позволено да се повозят в машината с мощност 700 конски сили. 68-тонното чудовище е един от едва  осемте танка Tiger, останали днес от около 490, построени по време на Втората световна война в Германия.

„Тигърът“ е може би най-известният германски танк от войната. Те са легендарни, така че да всеки музей може да удари джакпота с подобна находка. Танкът, чиято броня на места е с дебелина до 18,5 см, е построен през септември 1944 г. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html