събота, 4 май 2024 г.

AstraZeneka смени името на ваксината си

AstraZeneca Biologics, Sweden - DORNAN

Ваксината срещу ковид на англо-шведската компания AstraZeneka е преименувана на Ваксзеврия, съобщи Европейската агенция по лекарствата. Шведската агенция за медицински продукти посочва, че това няма да доведе до промени в самата ваксина, но специалистите трябва да са наясно с преименуването, защото информацията за продукта, етикетирането и опаковането може да изглеждат различно.

Причината за промяната на името не е ясна, но се предполага, че е заради усложнения, настъпили при хора ваксинирали се с AstraZeneka. В Австрия ваксинирано лице бе диагностицирано с множествена тромбоза и почина десет дни след получаване на първата доза. Друг бе хоспитализиран с белодробна емболия. По-късно подобна информация започна да идва от други европейски страни. Някои държави от ЕС решиха да преустановят употребата на лекарството като предпазна мярка. Експертите на Eвропейската агенция по лекарствата обаче не потвърдиха, че ваксината на AstraZeneka увеличава общия риск от тромбоемболични усложнения.

Канада също се присъедини към нарастващия списък на страните, които са прекратили или поставили ограничения върху употребата на ваксината. Заради опасения за безопасността, медицинските власти на страната забраниха ваксината да се прилага на хора под 55 години.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html