вторник, 30 април 2024 г.

САЩ ни критикуват за правата на човека

Държавният секретар Антъни Блинкен представи годишния доклад на Държавния департамент за правата на човека по света.
Съществени проблеми, свързани с правата на човека в България, отбелязва и тазгодишният доклад на Държавния департамент за правата на човека, който засяга 198 държави и територии в  света.

Според резюмето на доклада за  България,  публикувано на страницата на посолството на САЩ в София, тези проблеми обхващат: „насилствено отношение от страна на полицията; произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите; връщане на бежанци или търсещи убежище лица; тежки корупционни деяния; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу роми; насилие срещу деца; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ)“.

Макар че властите предприеха стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи бяха недостатъчни и се наблюдаваше проблем с безнаказаността, се отбелязва в Доклада на Държавния департамент на САЩ.

В текста се уточнява, че в България Министерството на вътрешните работи отговаря за правоприлагането, миграционните въпроси и граничния контрол. Държавна агенция „Национална сигурност“ е подотчетна на Министерския съвет и отговаря за разследването на корупция и организирана престъпност. Въоръжените сили отговарят за външната сигурност, но могат също така да подпомагат опазването на сигурността на границите. По време на извънредното положение поради пандемията от коронавирус въоръжените сили получиха правомощия да прилагат мерките и ограниченията, свързани с Ковид 19, но не ги упражниха, подчертават авторите на доклада.

Гражданските власти поддържаха ефективен контрол върху силите за сигурност. От представители на силите за сигурност бяха извършени определени нарушения, се подчертава  в резюмето на доклада.

Държавният департамент съставя доклада за състоянието на правата на човека в света от 45 години по поръчка на Конгреса на САЩ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html