четвъртък, 2 май 2024 г.

Иван Ибришимов: Обратният ефект на страха

Иван Ибришимов, специално за anteni.bg

В края на февруари лидерът на АБВ Румен Петков в характерния си стил обвини председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в „медицински фашизъм“ по повод кризата с ваксините и настоя тя да бъде съдена. Преди три дни, вживял се в ролятя на гробарски агент, той макар индиректно обиди брутално шефа на Националния оперативен щаб, министъра на здравеопазването и премиера, като без да споменава имената им ги обвини в убийство на българското население. Причината – укриване на причините за смърт на пациенти с диагноза „Ковид19 “ след ваксиниране.

Междувременно, телевизията на БСП бълва нестихващо, че наяве излизат „стряскащи факти“ за западните ваксини, че се наблюдава „букет от странични реакции“, зрителите научават за патетичното парламентарно  предложение на партийния лидер Корнелия Нинова правителството да внесе светкавично руската ваксина „Спутник V“, а отказът на управляващите е определен като недалновиден и опасен.

Руският президент Владимир Путин награди с орден „Дружба“ обвинения в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов на церемония в Кремъл по случай руския Ден на народното единство, Снимка Интернет

На свой ред самопровъзгласилият се за лидер на партия „Възраждане на отечеството“ Николай Малинов, обвинен за шпионаж в полза на Русия, провокативно предлага лично да дари 1000 дози от руската ваксина на БЧК. Това, че Европейската агенция по лекарствата ЕМА се въздържа да одобри препарата и нейни висши представители определят решението на няколко европейски страни да закупят ваксината като „игра на руска рулетка“, за бесепарската телевизия е без значение. Лансират се тези за канцерогенни заплахи, търсят се подходящи събеседници с катастрофални прогнози.

АБВ издига небезизвестния доцент и антиваксър доцент Мангъров за водач на изборни листи и той с видимо удоволствие от десетте си минути екранна слава днес излага грипозните си тези пред милионна аудитория.

Всички пропутински партии, като „Атака“, „Възраждане“ на Копейкин, „Боец“ и др. насаждат в общественото съзнание едно и също – западните ваксини /то други има ли?/ са опасни, надеждата е в „Спутник“ или поне в китайската „Синофарм“.  Междувременно се разбра, че заразеният лидер на „Боец“ Георги Георгиев бил докаран по спешност с държавна линейка в София, да го лекуват, както и Нинова по-рано, точно при заклеймяваните от опозиционната пропаганда лекари.

Кремъл превърна може би отличната ваксина „Спутник“ в острие на хибридната си война срещу Запада. Снимка Интернет

Като цяло проблемът с ваксините у нас се превърна в основно оръжие на опозицията преди изборите и в огромен подарък за руската пропагандна машина, защото Кремъл превърна може би отличната ваксина „Спутник“ в острие на хибридната си война срещу Запада. В голяма степен с успех, след политическите бури, които предизвика в Унгария, Чехия и най-вече в Словакия.

У нас огромната заслуга за общественото противопоставяне се пада на БСП, АБВ и останалите пропутински партии и организации, които сториха и невъзможното за да поставят под съмнение качествата на ваксините и необходимостта от масова ваксинация. Не знам дали те самите осъзнават отговорността, с която се натоварват като проводници на руската политика, защото този път тя се измерва със стотици и хиляди човешки съдби и  животи.

Още на 7 март „Уолстрийт джърнъл“ излезе с публикация, по информация на Държавния департамент, според която САЩ обвиняват Русия в дезинформационна кампания за ваксините, в опит да бъде подкопано доверието в тяхната безопасност. Посочени са три конкретни уебсайта със световно разпространение, които според източниците са свързани с ФСБ, ГРУ и външното разузнаване на Русия. Те са представяли реални данни, но с акцент изключително върху потенциалните странични ефекти при ваксиниране. Изключително редки ефекти, но коректно посочени от самите производители и многократно мултиплицирани от троловете.

Преди дни новината, че президентът Путин се е ваксинирал обиколи света. Не било ясно с какъв препарат, защото последното знаел само боцналият го лекар. Мисля, че след като няколко държавни лидери в Европа дадоха личен пример на сънародниците си за да ги окуражат, Путин надали би пропуснал тази възможност за себеизява, ако се е ваксинирал със „Спутник V“. Особено след като в самата Русия, според руски източници, доверие в собствената им ваксина имат едва 30 процента от анкетираните през февруари.

За президента Румен Радев подобен проблем няма. И „Ковид 19“ няма. Има  „щам „Шипка“, измислен от опонентите му. В краен случай, ако дългът му  наложи, ще го боцнат в Москва.

А междувременно в България броят на желаещите да се ваксинират се повиши за месец от 30 на 63 процента. Изборите са в неделя.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html