понеделник, 29 април 2024 г.

185 новородени костенурки намерени в куфар на летище

Костенурки от островите Галапагос.

185 новородени костенурки бяха открити в куфар на летището в Балтра на островите Галапагос при рутинна проверка. Те били увити в найлонови торбички и натъпкани в червен куфар.  Животинките ще бъдат транспортирани обратно до континента. Десет бяха намерени задушени. 

„Възрастта на костенурките не надвишава три месеца и черупката им е изключително млада“, се казва в изявление на властите в Еквадор. Трафикът на животни не е нищо ново в този архипелаг.

Разположени на 1000 км от еквадорското крайбрежие, островите Галапагос имат уникална флора и фауна. Незаконният трафик на диви животни е престъпление, което се наказва от една до три години затвор съгласно еквадорското законодателство. Архипелагът, който е служил като естествена лаборатория на английския учен Чарлз Дарвин за теорията му за еволюцията на видовете, носи името си от гигантските костенурки, които го обитават. Те са пристигнали преди три до четири милиона години в този вулканичен регион на Тихия океан. Три от петнадесетте подвида, регистрирани на островите, вече са изчезнали.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html