събота, 4 май 2024 г.

ВМРО: Глоба до 15 хил. лв. и 4 години затвор за политици, разпространяващи фалшиви новини

ВМРО ще предложи в следващото НС законопроект, който предвижда глоба от 10 до 15 хил. лв. и 4 години затвор за политици, разпространяващи фалшиви новини. Това ще е вторият законопроект, който войводите ще внесат в 45-ото НС след Закона за частния фалит, съобщават от партията.


И двете предложения вече са били внасяни в 44-ото Народно събрание в рамките на изтеклия мандат, но въпреки гръмките изказвания и по двете теми на политическите партии в парламента никоя от тях не посмя да ги подкрепи, се посочва в съобщението.
Предложението е за обида, клевета или подвеждаща обществото информация, извършена от народен представител, член на Министерския съвет, член на Европейския парламент или Европейската комисия от Република България, председател на политическа партия, получаваща държавна субсидия или негов заместник, наказанието да е лишаване от свобода до 4 години и глоба от десет хиляди до петнадесет хиляди лева.
„В последните години все по-често сме свидетели на недопустимо поведение на политици, което накърнява честта и достойнството не само на опонентите им, но и на държавата пред света и на националната ни сигурност чрез разпространяване на невярна информация, обслужваща само частнопартийни интереси“, заявяват от ВМРО.
От ВМРО планират и да разработят норми, касаещи достоверността на изнасяните в рамките на предизборната кампания социологически проучвания. За невярно съдържание хората, които ги изготвят и се подписват под тях, трябва също да носят отговорност пред закона, смятат от ВМРО.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html