събота, 4 май 2024 г.

16 000 $ струва седмица на хели-ски, убили Петер Келнер

Инцидент в Канада при практикуване на хели-ски.

Хели-ски е спорт, при който скиорът не се качва с лифт до началото на пистата, а е спуснат извън обозначените писти с хеликоптер, който се изкачва до трудностъпни места.

При такова изкачване в Аляска загина в събота новият собственик на Би Ти Ви  и Теленор Петр Келнер. Хеликоптерът Еърбъс AS350 B3 се е разбил в глетчер на 50 км източно от град Анкъридж. И петимата души на борда са загинали.

Хели-ските стават все по-популярен екстремен спорт сред скиорите и сноубордистите, които харесват по-нестандартния начин на каране. Едноседмичен пакет за такова екстремно преживяване струва 16 000 долара. Сред най-вълнуващите места за хели-ски са планините край Хейнс и Валдес в Аляска и в Нова Зеландия.

През 1965 г. е поставено началото на спорта в Канада. В Швейцария има около 15 000 полета за хели-ски всяка година. Спортът е забранен в Германия и Франция през 1985 г. През 2010 г. основните екологични групи в Швейцария събират 15 000 подписа с искане за забрана на хели-ските.

Основните фактори за разпространението на този вид ски спускане са непрекъснатите проучвания на нови писти, разкриващи по-екстремни условия, наличие на високотехнологични предпазни средства и увеличаващия се брой туристически агенции, специализирани за такъв тип приключение. Освен това хели-ските се практикуват на избрани места, внимателно подбрани от професионални и висококвалифицирани водачи на групите, които се стремят да елиминират рисковете, свързани с тази дейност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html