понеделник, 29 април 2024 г.

Любчо Георгиевски: Не българите, а югославяните са палачите на нашия народ

„Тежко е да си българин в Македония. Всеки те пита от къде си? Аз съм роден в „Голготата на югославизма“. Казвали са ни, че сме македонци. В учебниците по история пише, че българите са фашисти и татари и окупатори. Моите две деца доскоро учиха основно образование в Битоля. Идват си в нас и ме питат: „татко, ние фашисти ли сме?“. Казвам им, че не сме. Трудно е да си намериш работа, ако си българин в Македония. Никой не те иска в нито една партия. В частния сектор не е толкова тежко, докато не разберат кои са корените ти“.

Любчо Георгиевски, снимка Интернет

Това заяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски, председател на Културният център „Иван Михайлов“ в Битоля пред БТВ. Припомняме, че той написа писмо до президента на Северна Македония Стево Пендаровски, в което заяви, че трябва да бъдат отворени досиетата от 1945 г., за да се види, че не българите, а югославяните са мачкали сънародниците ни. Той допълни, че трябва да се направи поправка в конституцията, с която 120 000 българи да могат да се впишат със своята националност при преброяването.

„След това писмо  не ме закачаха, но много хора бяха разпитвани от службите от АНБ. В Северна Македония например се продава „Моята борба“ на Адолф Хитлер, но в книжарниците няма български книги. Нямам българско гражданство, но съм доказал българския си произход. 120 000 македонци имат български документи в Северна Македония. Можеш да видиш ром или албанец на Евровизия, но не и българин, защото има сатанизация. Чувството да си българин е гордост. Иван Михайлов е нашият патрон на дружеството. Искаме по време на преброяването да можем да се пишем „българи“. Не виждам как ще стоплим отношенията в България, докато не отворим досиетата от  1945 г. Да се видят кои са колачите и палачите на нашия народ“, каза още Георгиевски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html