събота, 4 май 2024 г.

След 100 години черният лешояд се завръща във „Врачанския Балкан“

Черният лешояд (Aegypius monachus), наричан още и Картал е едър представител на семейство Ястребови (Accipitridae). Дължината на тялото му е 110 – 120 cm, размах на крилете 265 – 300 cm и тежи 6,3 – 12,5 kg. (Снимка: ЕПА/БГНЕС)

За първи път от сто години в западна Стара планина е забелязана двойка черни лешояди. Те са наблюдавани в природен парк „Врачански Балкан“, предаде БНР.

Черният лешояд или карталът е вписан като изчезнал вид в Червената книга на България преди 36 години.

Процесът на изчезване започва през 50-те години на миналия век, когато не се установяват карталови гнезда и рядко са забелязвани отделни екземпляри.

Преди шест години институции и неправителствени организации, паркове и дирекции, сред която и тази на „Врачански Балкан“, подготвят и започват работа по голям международен проект за завръщане на черния лешояд у нас.

Започва внасянето на картали от европейски зоологически градини. В природен парк „Врачански Балкан“ са освободени десет птици. Те се подхранват и наблюдават на специално изградени площадки.

Според експерти постигнатите резултати се дължат на натрупания опит при възстановяването в Стара планина на друг изчезнал вид – белоглавият лешояд.

От няколко години във Врачанския Балкан има 70 белоглави лешояда, които успешно гнездят и се размножават.

На територията на България Черният лешояд е много рядък и защитен вид. През 2019 година белгийски зоопарк дарява черен лешояд на България с цел историческата популация в страната да се възстанови. През май 2020 година обаче е установено, че лешоядът е убит от бракониери в Кърджалийско.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html