четвъртък, 2 май 2024 г.

Реставрират статуята на Христос в Рио де Жанейро с 4 млн. долара

На 7 юли 2007 г. в Лисабон статуята е включена в списъка на Новите седем чудеса на света. (снимка: Klaus with K, Уикипедия)

Всичко е подвластно на времето, дори и Христос Спасител, чиято статуя се извисява над Рио де Жанейро – за 90-ата й годишнина огромната статуя в стил ар деко ще бъде основно възстановена, съобщи АФП, предаде БТА.

Тъкмо затова вече дни наред десетки реставратори, инженери, архитекти и дори геолози изкачват 38 метровата статуя на Исус Христос с мисия да я приведат във възможно най-добрия вид за годишнината на монумента през октомври.

Статуята на Христос Спасителя, посветена на Иисус Христос, е сред основните забележителности в Рио де Жанейро, Бразилия.

Тя е висока 39,6 m (заедно с 9,5 m пиедестал), широка е 53 м и тежи 1000 т. Изградена е от стоманобетон и е облицована със стеатит (талкохлорит), устойчив на външни въздействия. Построена е в периода 1922 – 1931 г. Разположена е на високия 710 m хълм Корковадо в предградията на града. Допълнителната височина на хълма превръща този съвременен колос в символ на християнството и главна забележителност на Рио де Жанейро и Бразилия.

Статуята тържествено е открита за посетители на 12 октомври 1931 г. 90 години по-късно обаче тя се нуждае от реставрация.

Екипът, който се е заел с това ще отстрани ръждата, ще възстанови всички липсващи камъчета, които са част от структурата и ще запълни отворилите се пукнатини. Едно от най-големите предизвикателства пред екипа обаче е намирането на същия камък – триъгълен стеатит, за запазване на цвета. „Тези камъчета се режат ръчно. Всяко от тях е с уникална форма и няма как да използваме машина“, обясни архитектът ангажиран със задачата – Кристина Вентура.

Реставрацията трябва да бъде направена така, че статуята да не се нужда от подобрения поне още 90 години. Тя ще струва колосалните 4 милиона долара, осигурени от бразилския минен гигант „Вале“ и Римокатолическата архиепископия на Рио.

„Целта на този проект е превантивно консервиране и възстановяване на частите. Нашата основна работа е да диагностицираме, адаптираме и оставим Христос с взети всички защитни мерки, за да му дадем по-голяма продължителност на живота“, допълва Вентура, цитиран от Нова телевизия.

Статуята на Исус Христос, която се извисява над Рио Де Жанейро, се намира на върха на планината Корковадо. Създадена е от французина Пол Ландовски и е открита през 1931. Общата височина на монумента е 38 метра. Само главата е почти 4 метра, като тежи 40 тона. Всяка година мястото се посещава от 2 милиона души.
На 7 юли 2007 г. в Лисабон статуята е включена в списъка на Новите седем чудеса на света в проекта на швейцарската фондация New7Wonders Foundation.

Статуята на Христос Спасителя с разперени ръце се извисява над град Рио де Жанейро. Туристите могат да стигнат до основата на статуята с автомобил, железница или по пешеходен маршрут.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html