понеделник, 29 април 2024 г.

Европа ще изнася ваксини, но при строги правила

Урсула фон дер Лайен.

Лидерите на Европейския съюз не се съобразиха с призива на Европейската комисия да забранят износа на ваксини AstraZeneca за трети страни, но в същото време наложиха строги правила, при които това ще може да се случва, предаде Би Би Си.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че AstraZeneca първо трябва да „навакса“ с доставките до ЕС и след това да изнася за други държави. Ваксините, предназначени за Европа, се разпространявят бавно, затова Европейският съюз обвини фармацевтичните компании – предимно „AstraZeneca, че не са доставили обещаните дози.

„Мисля, че е ясно, че преди всичко компанията трябва да навакса. Тя трябва да спази договора, който има с държавите-членки, преди да може отново да се ангажира с износ на ваксини. Искаме да обясним на нашите граждани, че те могат да получат обещаните дози на ваксината“, каза Фон дер Лайен на пресконференция след срещата на лидерите на ЕС в четвъртък вечерта.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон подкрепи контрола върху износа на ваксини извън ЕС. „Подкрепям факта, че трябва да блокираме целия износ, докато някои фармацевтични компании не спазват ангажиментите си с европейците“, каза той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html