петък, 3 май 2024 г.

Поднесете цвете за Таня

Калин Сърменов призова: Поднесете цвете за Татяна

“Поднесете цвете за Таня”, призова директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. Заради затегнатите мерки срещу вируса сбогуването с голямата комедийна актриса Татяна Лолова и първата с назначение в трупата на сатириците ще стане пред нейния портрет в петък (26 март) от 11 до 13 ч. в театъра. Тя си отиде на 87 г. от инфаркт след усложнения от прекаран COVID-19. Последва своя Славе, с когото бяха заедно 56 години, малко след кончината му, с тъга коментираха техни семейни приятели. Погребението ще бъде в тесен семеен кръг, спрямо емпидемиологичната ситуация.

На своя годишнина Лолова призова феновете си: “Моля, достатъчно е само едно цвете!
Благодаря ви!”. Обожаваше лалетата. Да ѝ се поклоним с букет лалета в ръка и с аплодисменти…Организаторите ще поставят книга за сбогуване, а до нея ще има картички с нейния лик, с цитати и с автограф, така че всеки да може да отнесе в дома си нейната усмивка.
Думите са подбрани от уникалната ѝ книга със спомени “Дневници & делници”, която тя намери сили да състави и издаде след кончината на съпруга си. Снимката вероято ще е прочутият ѝ портрет с шапка. “Много бих се радвала, ако мога да направя нещо специално. Не знам как ще се казва, но искам хората да забравят мига… Защото съм АЗ! Жена ли съм, мъж ли съм, Татяна Лолова ли съм, актриса ли съм, човек ли съм,
от Космоса ли съм…Но да изпитат удоволствие, като ме гледат и слушат. Заслужава си да направиш едно такова нещо, да зарадваш другите… Много е трудно…”, пише тя в изповедната си книга. В Сатирата обмислят и специален кът, посветен на ролите ѝ.
Поклон пред Татяна Лолова ще има и пред Театър 199, където актрисата игра в култовия спектакъл “Дуенде” на режисьора Съни Сънински.

“Защо сега да е с приза “Икар”? Не бе ли го заслужила по-рано?”, реагира той на решението на Съюза на артистите в България да ѝ връчи тазгодишната награда за цялостен принос. А пред театъра има вече много цветя и букети с надпис “Сбогом, Таня!”. Фенове и приятели на Татяна Лолова обмислят със Столичната община идеята пред Театър 199 да има пейка с нейното име.

Оказа се, че последната, за съжаление, недовършена роля на Лолова, е трябвало да се играе от нея в Софийската опера. Тя е била поканена от директора ѝ Пламен Карталов да участва в подготвящия се в момента мюзикъл “Баща ми бояджията” – пренесен на сцена вариант на едновремешния филм мюзикъл по сценарий на Братя Мормареви. В навечерието на заболяването на актрисата е трябвало да се състоят първите репетиции на сцена с участието на Лолова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html