събота, 4 май 2024 г.

„Екзакта“: НС приключи с 18 на сто одобрение и 70 на сто неодобрение

Сегашният 44-и състав на българския парламент приключва работата си с одобрение от 18 на сто и неодобрение от 70 процента, коментират от „Екзакта рисърч груп“ на базата на данни от национално изследване, проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи по метода „лице в лице“. Изследването е обезпечено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Екзакта.

Обща снимка на депутатите от 44-то НС в деня на откриваното му преди 4 години. Снимка Интернет

Особено изразително е неодобрението към институцията сред столичани, сред младите българи на възраст под 30 години, както и сред най-възрастните – над 60 години.
Добри оценки за работата на 44-то Народно събрание в края на неговия мандат дават 52 на сто от избирателите на ГЕРБ, 38 процента от привържениците на ВМРО, 17 на сто от избирателите на ДПС, 14 процента от симпатизантите на Патриотична коалиция „Воля – НФСБ“, 7 на сто от избирателите на БСП, 5 процента от тези на „Има такъв народ“ и 3 на сто от симпатизантите на Демократична България.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева приключва мандата си с 25 на сто одобрение, дял, надхвърлящ одобрението към ръководената от нея институция. Неодобрението към работата й възлиза на 58 на сто. Председателят на парламента има подкрепата на 78 процента от избирателите на ГЕРБ. Добри оценки за работата на Цвета Караянчева дават две трети от избирателите на коалицията „Воля-НФСБ“, както и една трета от избирателите на ВМРО. Сред симпатизантите на ИТН одобрението към Цвета Караянчева е 8 на сто, колкото е и сред избирателите на ДПС. Най-ниско е одобрението към Председателя на парламента сред избирателите на БСП -4 процента, и на ДБ-3 на сто.

194 депутати закриха 44-то НС на 25 март. Снимка Интернет

В публичното пространство от години насам битуват тези, че всеки следващ състав на парламента е по-неодобряван и по-слаб от предишните, което оставя в хората усещането за едно безкрайно дъно на недоверието към институцията и за подмяна на техния вот, смятат от „Екзакта“.

Ако се сравни сегашното одобрение на 44-то Народно събрание в края на неговия мандат, с одобрението на 43-то Народно събрание също в края на неговия мандат, по данни на „Екзакта“ отсъства каквато и да е значима отлика в оценките. И тогава, и сега, одобрението към парламента е на стойност между 17 и 18 на сто, а неодобрението и към двата състава на парламента се доближава до 70 на сто. Социолозите припомнят и обществените оценки за работата на 42-то Народно събрание в края на управлението на Пламен Орешарски, когато неодобрението към институцията достига рекордните 83 процента, а одобрението се свива до 8.5 на сто.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html