петък, 3 май 2024 г.

Боил Банов и сюрреализмът по етажите на Министерството на културата

Боил Банов се превърна в истински последовател на Салвадор Дали и Рене Магрит

Във връзка с подадения преди няколко дни сигнал за иманярски набези в „Източната могила“ край с. Караново, община Нова Загора, преди минути Министерството на културата публикува официално становище. От него става ясно, че това, което виждаме, не е това, което виждаме. Нещо като случая с онзи хотел край брега на морето, който ни обясниха, че не е хотел, а подпорна стена. Очевидно сюрреализмът броди и по етажите на Министерството на културата, всъщност – факт, който се потвърждава от цялото управление на министъра на културата г-н Боил Банов.

Ето и цялото становище на Министерството на културата:
Министерството на културата полага всички усилия за дългосрочното опазване на Надгробна „Източната могила“ край с. Караново, Община Нова Загора. На проведени работни срещи в МК през 2019 и 2020 г., с участието на всички заинтересовани страни, са обсъждани и приети действията, необходими да бъдат предприети за опазването на обекта.
В изпълнение на решенията Министерството на културата вече има подписан договор с дружество „Реставрация“ ЕАД за изпълнение на обществена поръчка за изграждане на ново защитно покритие на археологическия комплекс от 10.03.2021 г. Поради неблагоприятните метеорологични условия изпълнението на строително-ремонтните дейности се очаква да започне в първите дни, позволяващи работа на обекта.
Проектът включва още подмяна на вентилационната система и осветителната инсталация, на заземителната и мълниезащитната инсталации, подобряване експозиционните възможности на археологията и изграждане на нова стълба и пътека за осигуряване на достъп до обекта.
В изпълнение на цялостна дългосрочна програма за консервация, реставрация и експониране на обекта и ценностите е предвиден и договор за охрана и видеонаблюдение.
Министерството на културата има сключен договор и с археологически екип, който да наблюдава дейностите по възстановяване и реставрация от началото до тяхното приключване.
Представител на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ на Министерството на културата, отговарящ за региона, посети неколкократно обекта през изминалата седмица, съвместно с представители на Община Нова Загора, кмета на с. Караново, директора на Исторически музей – Нова Загора, на РУ-Нова Загора, охранители и археолози.
След направените огледи и проведените разговори на място е изяснено, че в рамките на археологически комплекс „Източната могила“ при с. Караново няма установени иманярски набези.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html