понеделник, 6 май 2024 г.

БСП с 15 сътрудници на ДС в листите, ДПС и Воля-НФСБ с по 7, ИТН-3, ГЕРБ-СДС-1

87 от кандидатите за депутати в страната са с агентурно минало, показа проверка на Комисията по досиетата, оповестена днес. От общо 5 962 регистрирани от РИК кандидати за народни представители в 45-то Народно събрание са проверени 2 620 лица. Останалите 3342 лица не подлежат на проверка за агентурно минало, тъй като са родени след 16 юли 1973 г.

С най-много сътрудници на бившата „Държавна сигурност“ е БСП – 15. Следват това се нареждат ДПС и „Патриотична коалицията „Воля“ – НФСБ“ с по 8. В листите на ВМРО има 7 сътрудници на бившите служби, в тези на „Има такъв народ“ – 3. При „Изправи се! Мутри вън!“ – 2, а при ГЕРБ/СДС – 1.

Демократична България“ е единствената политическа формация, на която социологическите проучвания дават сигурно място в парламента, която няма в редиците си нито един сътрудник на ДС.

Сред политическите сили, които според социолозите остават извън следващия парламент, тази с най-много бивши агенти е ПП „Възраждане на Отечеството” – цели 9. Шестима от кандидат-депутатите на коалиция „Движение заедно за промяна“ също са с агентурно минало. По четирима сътрудници на службите за сигурност има в редиците на ПП „АБВ“ и коалицията „Граждани на протеста“, а в ПП „Възраждане“, ПП „Атака“ и ПП „Българска прогресивна линия“ са по трима.

Двама са бившите агенти в листите на ПП „Пряка демокрация“, а по един кандидат с агентурно минало има в редиците на ПП „Републиканци за България“, ПП „МИР“, ПП „Нация“, „КОД“, ПП „Движение на непартийните кандидати“, ПП „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“ и коалиция „Ние, гражданите“.

Сред по-известните имена на кандидат-депутати с агентурно минало са:

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който е бил агент на Шесто управление на ДС под псевдонима Иван. Напусналият наскоро БСП и вече част от листите на ВМРО в 23 МИР София и в Стара Загора Боян Чуков, който е бил щатен сътрудник към Първо главно управление. Експертът по антитероризъм Христо Смоленов, част от листите на ВМРО в 24 и 25 МИР София, пък е бил агент на Шесто управление на ДС под псевдонима Андрей.

Журналистът, който води лисата на БСП в Хасково Велизар Енчев, е бил щатен служител в XVII отдел на Първо главно управление. Депутатът от БСП и кандидат за нов мандат от листата в Плевен проф. Румен Гечев, е бил секретен сътрудник на Първо главно управление под псевдонима Економов. Колегата му Таско Ерменков, който оглавява червената листа в Разград и е бил щатен служител в Разузнавателно управление на Генералния щаб на Българската народна армия.

Финансистът Кольо Парамов, който е част от листите на „Патриотична коалиция „Воля“ и НФСБ“ в 23 МИР София и в Хасково е бил резидент в разузнавателния отдел на управление „Гранични войски“ под псевдонима Яков.

Водачът на листата на ДПС в Пловдивска област Рамадан Аталай е сътрудничил на Софийско градско управление под псевдонима Вергил.

Енергийният експерт Иван Хиновски, който се бори за място в новия парламент с листите на „Има такъв народ“ във Враца и в 25 МИР София е бил секретен сътрудник на Първо главно управление с псевдонима Хабов.

С агентурно минало е и експертът по сигурност  и кандидат-депутат от „Има такъв народ“ Николай Радулов, който е бил щатен служител в Софийско градско управление.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html