събота, 4 май 2024 г.

Колкото си по-пухкав, толкова по-добре се справяш

Австралийски морски лъв мързелува на скалата, след като се е нахранил добре (снимка – Уикипедия)

Най-охранените морски лъвове по-добре се справят с рисковете в морските дълбини

Екипът на Роксан Белтран установил, че представителите на вида имали ясното съзнание колко дълго могат да се задържат на повърхността.

Най-охранените екземпляри на морските лъвове успяват да се скрият по-добре от своите естествени врагове, в сравнение с по-снажните им събратя, предаде БТА, цитирайки научно проучване.

Изследването за пръв път анализира промяната в поведението на дивите животни като функция на тлъстините в тяхната телесна маса. Негов главен автор е американката Роксан Белтран, професор по екология и еволюционна биология в университета в Санта Крус, Калифорния.

Морските лъвове са от семейството на тюлените. Тези животни се впускат в невероятни миграции от 10 000 километра в продължение на 7 месеца. Въпреки привидната си тромавост, морските лъвове са истински атлети и могат да се гмуркат на 700 метра дълбочина при лов на риба и калмари.

Те задържат дъха си в продължение на цели 23 минути средно. Ако пожелаят, след като поемат въздух след две минути почивка, те могат да прекарат под водата в продължение на два часа.

Изследователите наблюдавали поведението на вида Mirounga angustirostris, като са били проследени 71 самки, оборудвани със сензори. Животните били наблюдавани от 2004 до 2012 година.

Екипът на Роксан Белтран установил, че представителите на вида имали ясното съзнание колко дълго могат да се задържат да на повърхността. И колко мастна маса са натрупали, която им помага за това. Най-тлъстите екземпляри поради теглото си си почивали преди гмуркане по-далече от повърхността в сравнение с по-снажните. Така те се насочвали от дълбините към по-осветените повърхности и били подложени на по-малки рискове. Докато по-тънките им събратя, почиващи си на самата повърхност, нямали времето за такава реакция при нападение от своите естествени врагове.

За морските лъвове са характерни външните ушни миди, дългите предни плавници и способността да вървят на сушата с помощта на четирите си плавника, обръщайки задните плавници напред. Мъжките са доста по-едри от женските. Козината е груба. Имат малки нокти.

Разпространени са в крайбрежните води в умерените до субполярни области на Тихия океан и в южната част на Атлантическия океан.

Морските лъвове, които са особено ловки във водата, се впускат подир група риби, застигат една от тях и бързо я поглъщат. Естествен враг на морските лъвове в природата са косатките, също така биват нападани и от акули.

Събират се на големи стада по време на размножителния период. Морските лъвове са предимно полигамни животни. Мъжките бранят агресивно своята територии и женски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html