събота, 4 май 2024 г.

Учени изследват дали AstraZeneca причинява кръвни съсиреци

Учени изследват няколко възможности, които биха могли да обяснят кръвните съсиреци в мозъка, възникнали при пациенти през дните и седмиците след получаване на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca.

Европейски учени представиха ранна теория, според която ваксината предизвиква необичайно антитяло. Изследователи от Германия и Норвегия, където са съобщени някои от случаите, предположиха, че ваксината може да предизвика имунен отговор, при който тялото произвежда антитела, които могат да доведат до образуване на кръвни съсиреци.

Професор Паал Андре Холм от норвежката Университетска болница в Осло каза на пресконференция в четвъртък: „Направихме открития, които биха могли да обяснят клиничната прогресия на нашите пациенти .“

Холм предупреди, че констатациите са предварителни. „Това е само началото на всички изследвания, които се правят“, каза той.

Екип от германски изследователи от университетската клиника в Грайфсвалд заяви в петък, че са стигнали до подобно заключение. Ако заключението се докаже, може да има начин за лечение на състоянието, казаха учените. Те заявиха още, че започват изследвания, за да установят дали редките кръвни съсиреци може да са свързани с ваксината или да се появят случайно. Те отбелязаха, че много от случаите са наблюдавани при по-млади жени.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) заяви, че предварителният преглед предполага, че ваксината не е свързана с увеличаване на общия риск от образуване на кръвни съсиреци. Но не изключи връзка с редки случаи на образуване на кръвни съсиреци в съдовете, отвеждащи кръвта от мозъка, известни като мозъчна венозна синусова тромбоза (CVST).

CVST, макар и рядко, е свързан с бременност и употребата на орални контрацептиви. „Това е едно от нещата, които ще разследваме допълнително в близко бъдеще“, каза Сабин Щраус, председател на комитета по безопасност на EАЛ.

EАЛ също възнамерява да проучи дали тези, които са развили състоянието, са били заразени с COVID-19 преди или по време на поставяне на ваксината, което може да причини образуването на кръвни съсиреци.

Няколко американски експерти по ваксини остават предпазливи по отношение на хипотезата за антителата. Според тях високата степен на публичност на събитията може да накара повече клинични специалисти да съобщят за състоянието от нормалното, от което може да изглежда, че събитията са свързани с ваксината AstraZeneca.

Ваксината на AstraZeneca е получила разрешение за спешна употреба в 70 страни, но все още не е одобрена в САЩ.

Американските експерти също така поставят под въпрос защо подобни събития биха възникнали само при ваксината AstraZeneca, а не при Pfizer Inc и BioNTech SE, Moderna Inc, Johnson & Johnson и руската ваксина Sputnik V – всички те са предназначени да произвеждат антитела, насочени към в „шиповата“ част на коронавируса, която той използва, за да влезе в клетките.

Подобно на J&J и ваксината Sputnik, AstraZeneca използва нереплициращ се вирус на настинката, известен като аденовирус, за да достави шип протеини в клетките и да предизвика имунен отговор.

„Ще трябва да видим кога немските и норвежки учени ще представят рецензирана публикация и научната общност може да я прегледа“, каза д-р Питър Хотес, изследовател на ваксини в Медицинския колеж Бейлор в Хюстън.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html