вторник, 30 април 2024 г.

Спаринг без правила между Китай и САЩ

Ян Жиечи (вляво), който направлява китайската външна политика, в сблъсък с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Американски и китайски висши дипломати си размениха остри упреци в първите разговори на високо равнище между администрацията на Байдън и Китай, които се проведоха в Аляска и предизвикаха големи очаквания по целия свят. Ето коментарът на Би Би Си:

Това беше необичайно недипломатичен спаринг, особено за среща, свикана да направи равносметка на отношенията между САЩ и Китай при новата американска администрация. Екипът на Байдън предварително беше откровен в публичната си критика към Пекин. Така че китайците знаеха какво да очакват и сякаш бяха готови да отвърнат. Те бяха особено ядосани, че Вашингтон им е наложил санкции в деня преди преговорите в Аляска, заради репресии срещу продемократичните сили в Хонконг.

Възможно е да е имало и известна доза поза, тъй като американски служител коментира пред Би Би Си, че последвалият частен разговор между двете делегации е бил е съществен и сериозен. Администрацията на Байдън заяви, че ще бъде твърда по въпроси, които предизвикват загриженост, но е готова да работи с Пекин по въпроси от взаимен интерес. Въпреки това връзката между  двете сили е  геополитическа конкуренция между демокрацията и автокрацията. А китайците отказаха да направят компромис по въпроса, който според тях е въпрос на национален суверенитет и сигурност. Дали ще успеят да намерят прагматични точки на сътрудничество ще бъде критерият за това как връзката между Пекин и Вашингтон върви напред.

Разговорите са първият шанс за администрацията на Байдън да покаже как възнамерява да се справи с онова, което г-н Блинкен нарече „най-големият геополитически тест на 21-ви век“. Китай търси нулиране, след като отношенията достигнаха дъното под администрацията на Тръмп. Г-н Ван заяви, че Пекин е готов да отвори отново „конструктивен диалог“.

За какво не са съгласни Китай и САЩ? За  много неща. Търговията например. САЩ обвиняват Китай в нелоялни практики като субсидиране на индустрии, кражба на интелектуална собственост, поддържане на слаба валута и поставяне на бариери пред търговията. От своя страна Китай иска премахването на големите търговски мита, въведени от администрацията на Тръмп. Също така обвинява САЩ, че „подтискат“ успешните китайски технологични компании, като Huawei. Друга тема – правата на човека. САЩ обвиняват Китай в геноцид срещу уйгурското население в провинция Синдзян и потъпкване на демократичните права в Хонконг с неотдавна въведен закон за сигурността. Но Китай призовава САЩ да спрат да се намесват в онова, което Пекин счита за вътрешни работи и обвинява САЩ, че „омазват“ управляващата комунистическа партия. Китай също се противопоставя на това, което смята за американско военно посегателство в Южнокитайско море, което Пекин счита за китайска територия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html