сряда, 1 май 2024 г.

Как шампионът във Формула 1 помага в борбата с К-19?

Никой не остава безразличен в борбата с коронавируса, който преобърна света ни в последните 12 месеца. Това с пълна сила важи и за световния шампион при конструкторите във Формула 1 – „Мерцедес“.
От Университетският колеж в Лондон съобщиха, че апаратът за дишане UCL-Ventura, разработен от екипа на тима във Ф1, се използва все по-широко в помощ на традиционните вентилатори. Устройството, използвано за лечение на пациенти с коронавирус, е доставено в 130 болници във Великобритания и общо в 15 държави. Сред тях са Украйна, Таджикистан, Китай, Италия, Пакистан, Южна Африка, Палестина, Уганда и няколко в Латинска Америка. Информацията за дизайна и производството на UCL-Ventura е публично достъпна. Към днешна дата е изтеглена от над 1900 изследователски групи от 105 държави,съобщават още от колежа.

Всичко започна преди година, когато в завода за задвижващи системи на „Мерцедес“ за Формула 1 в Бриксуърт започна производство на дихателните апарати. Благодарение на тези устройства голяма част от заболелите не стигат до респиратори и необходимост от влизане в интензивно отделение. Устройствата бързо бяха одобрени от NHS и близо 50 машини започнаха да ги произвеждат в Бриксуърт. На тях по принцип се произвеждат буталата и турбокомпресорите за двигателите на Люис Хамилтън и Валтери Ботас, както и тези за клиентските екипи на „Уилямс“ и „Рейсинг Пойнт“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html