петък, 3 май 2024 г.

Бивш US посланик в Русия става шеф на ЦРУ

Американският сенат в четвъртък одобри бившия посланик в Русия Уилям Бърнс за ръководител на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), съобщава пресслужбата на Сената. Кандидатурата му е одобрена единодушно. В близко бъдеще той ще встъпи в длъжност, предава ТАСС, цитирана от агенция „Фокус“.

Снимка Интернет

Бърнс е бил посланик на САЩ в Руската федерация от 2005 до 2008 г. През 2011-2014 г. той беше първи заместник-държавен секретар на САЩ, а през последните години е президент на фондация Карнеги. Говорейки за американско-руските отношения през декември 2020 г., Бърнс отбеляза „тесния кръг от възможности“ за взаимодействие между Москва и Вашингтон. Той посочи важността на запазването на Договора за стратегическо нападателно въоръжение (СТАРТ-3) като „защитна ограда“ в отношенията между двете страни. Освен това Бърнс посочи нарастващото влияние на Руската федерация в Близкия изток.

В мемоарите си „Обратният канал: Мемоари за американската дипломация и делото за нейното подновяване“ (2019) 64-годишният Бърнс, който служи като дипломат в продължение на 33 години, изрази мнението, че Съединените щати не трябва да си поставят за задача не разширяването на НАТО, а сплотяването на настоящите му членове. Дипломатът посочи като един от приоритетите си и подкрепа на Европейския съюз, след като Великобритания го напусна.

Както Washington Post отбеляза по-рано, основните задачи на Бърнс като ръководител на ЦРУ ще бъдат въпросите за отношенията с Китай, с които той не е толкова добре запознат, колкото с аспектите от близкоизточната или руската реалност, както и да се откаже от своята дипломатичност, тъй като му предстои да говори на своите ръководители неприятната истина.

След като в началото на 2017 г. Доналд Тръмп влиза в Белия дом, Бърнс запазва мълчание, но през миналата година започва да пише критични статии срещу политиката на администрацията, публикувани във „Форин Афеърс“ и други издания.

Самият Джо Байдън заявява: „Бил Бърнс е изключителен дипломат с десетилетия опит на световната сцена в опазването на безопасността и сигурността на нашия народ и нашата страна“.

По думите на Байдън Бърнс споделя неговата „дълбока убеденост, че разузнаването трябва да бъде аполитично и че всеотдайните професионални разузнавачи заслужават нашата признателност и уважение“.

„Американците ще спят спокойно с него като следващ директор на ЦРУ“, заключава Байдън по адрес на опитния дипломат.

Уилям Бърнс е удостояван с три президентски награди за особени заслуги и най-високите почести на Пентагона и разузнавателната общност, присъждани на цивилни лица.

Говореше се, че Бърнс ще бъде номиниран за държавен секретар в следващата администрация, но Байдън избра за този пост Антъни Блинкен, припомня АП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html