събота, 4 май 2024 г.

Русия привика посланика си от САЩ

Дипломатическата криза в отношенията между Русия и САЩ се задълбочава, след като Русия съобщи, че привиква посланика си Анатолий Антонов за разговор в Москва. Отговорът на Кремъл идва след скандалното изявление на американския президент Джо Байдън, който се съгласи в интервю, че Владимир Путин е „убиец“, и заяви, че Путин ще „плати цената“ за предполагаемата намеса в президентските избори в САЩ през миналата година.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече твърденията на Байдън, базирани на доклад на американското разузнаване, според който Русия се е намесила в предизборната кампания на САЩ. Руското външно министерство заяви, че е повикало посланика си Анатолий Антонов обратно в Москва, за да обсъди бъдещето на руско-американските отношения.

Руският посланик в САЩ А. Антонов ще отлети за Москва на 20 март за консултации. По време на срещите си в руското външно министерство и други ведомства се планира да се обсъдят начини за оправяне на руско-американските връзки, които са в криза „, потвърди информацията и официалното изявление на дипломатическата мисия.

Този ход има за цел да гарантира, че двустранните връзки няма да се „влошат непоправимо“, се казва в руското изявление. „Най-важното за нас е да определим начините, по които трудните отношения между Русия и САЩ, които Вашингтон доведе в задънена улица през последните години, биха могли да бъдат коригирани“, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. „Ние сме заинтересовани да предотвратим тяхната необратима деградация, ако американците осъзнаят свързаните рискове“, посочва още тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html