събота, 4 май 2024 г.

ЕС заплаши да конфискува фабриките на „Астра Зенека“

Европейският съюз заплаши, че ще конфискува фабриките на AstraZeneca и ще лиши фармацевтичния гигант от правата му върху интелектуална собственост в нова ескалация на ожесточения спор за износа на коронавирусни ваксини, съобщи „Ройтерс“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отказа да изключи драматичните намеси в сряда, като предупреди, че „всички опции са на масата“, за увеличаване броя на дозите, достъпни за 450 милиона граждани на континента.

„Ние сме в кризата на века“, каза тя. „Засега не изключвам нищо, защото трябва да се погрижим европейците да бъдат ваксинирани възможно най-скоро. Човешкият живот, гражданските свободи, а също и просперитетът на нашата икономика зависят от скоростта на ваксинациите.“

Член 122 от Договора за функционирането на Европейския съюз позволява на властите да се позовават на обширни правомощия, „ако възникнат сериозни затруднения при доставката на определени продукти“. Клаузата е използвана само веднъж за петролната криза от 70-те години. Плюсовете и минусите на позоваването на член 122 ще бъдат обсъдени на среща на европейските лидери следващата седмица.

Напомняме, че междувременно няколко държави спряха употребата на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca като предпазна мярка, докато разследващите разглеждат случаи на образуване на кръвни съсиреци сред ваксинираните хора.

Индийският партньор-производител на Астра Зенека в Индия съобщи, че по правителствена препоръка ще забави доставките на предвидени дози за Великобритания. Вместо това 4 милиона дози ще бъдат пренасочени към индийското население и по-бедни държави.

AstraZeneca сподели и глобалния си план за честна дистрибуция на ваксината срещу COVID-19.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html