събота, 4 май 2024 г.

Валентин Василев: Професор до професора

Валентин ВАСИЛЕВ*
Покрай корона кризата разбрах колко много професори си има България – 3200! Още 5900 доценти чакат реда си да станат професори. Това си е своеобразен световен рекорд, отнесен към населението на бедната ни страна.
През последните четири години професорите у нас са се удвоили. Причината е, че през 2011 година управляващите са дали права на университетите сами и безконтролно да произвеждат професори със твърде съмнителни научни трудове и постижения. От сутрин до късна вечер безчет професори ни облъчват със своите тези и контратези от телевизионни екрани, радия, печатни, електронни и всякакъв друг вид медии. Хората са объркани – на кого да вярват, как да разберат, кои от тях са истински и кои менте?
Още по-трагично е положението с висшите училища. Те са 54 на брой, което също е световен рекорд! С малки изключения, основната задача на повечето от тях е да събират пари и да раздават или ПРОДАВАТ дипломи на килограм, без реално покритие. Вследствие на това в топ 1000 на световната класация на университетите попада само Софийският университет – място 650!
Висшето образование в България е тотално девалвирано. Няма значение дали си учил съвестно, или си получил титла или диплома по „другия“ начин. Тези, вторите, дори са по-напористи. Те по-лесно си проправят път към държавни поръчки или служебна кариера. Те напират и към парламента, а оттам и към правителството. Искат да приемат закони и да управляват. Ама не могат и създават бъркотия, защото умственият им багаж е скромен!
Бавно, но сигурно образованите интелигентни българи биват измествани от онези, вторите. Това аз наричам „ пандемия на простотията“.
А българска ваксина за нея все още не сме открили!
*От ФБ профила на автора. Валентин Василев е бивш депутат от СДС и министър в правителствата на Филип Димитров и Иван Костов

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html