понеделник, 6 май 2024 г.

Светозар Съев, коалиция „Гражданите от протеста“: Най-важното е да се свали ГЕРБ от власт

Новини - БСТВ | bstv.bg

„Граждани на протеста“, №17

Платена публикация

Интервю на Николай Димитров

– Как се стигна до създаването на Коалиция „Граждани на Протеста“ ?

– В разговор с  колеги от други политически партии решихме да се опитаме да изградим широка коалиция, различна от тези на статуквото. На последните местни избори самостоятелно и в коалиции са участвали повече от 60 малки партии, различни от статуквото, като всички имат резултати на различни места в страната и това са кметове и общински съветници, които се борят срещу ГЕРБ, корупцията и грабежа. Това е много сериозен потенциал, който ако може да се обедини, би изградил коалиция с голям потенциал. На първата ни покана за среща се отзоваха 18 партии, като разговорите бяха обнадеждаващи. Оказа се, че освен общият ни враг ГЕРБ, има още много основни политики, които ни обединяват. За съжаление, последва роене и накрая от общия формат, се оформиха 3 коалиции и няколко самостоятелно участващи партии. В нашата  коалиция „Граждани на Протеста“ № 17, първоначално се включиха 5 партии, като впоследствие една напусна коалицията.

– Как в една коалиция се оказаха леви и десни формации Това не поражда ли конфликти ?

– Аз мисля, че в съвременната политика понятията ляво и дясно, вече са отживелица. Аз като председател на партия „КОЙ“, представляваща малкия и среден бизнес, съм дясно ориентиран. Бях производител, като по време на кризата осъзнах, че дори да си произвел 2000 тона продукция тя не е брутен вътрешен продукт, докато някой не я купи. В този период стотици български производители фалираха поради липса на пазар. Твърдението на г-н Борисов, че в България няма производство, е пълна глупост. Имаше, но провежданата от него икономическа политика съсипа българския бизнес. За да има пазар за него, трябва да има платежоспособно търсене, което той уби с провежданата политика на ниски доходи. Доходите не стигаха за най-належащите разходи за оцеляване, както и за безумните и необосновано високите сметки на монополистите. Това доведе  до загуба от българските граждани на имущество и бизнес. Така, че политиката на по-високи доходи е и политика и за стимулиране на бизнеса.

– Кои са основните политики около които се обединихте ?

– Основното е сваляне на престъпното управление на ГЕРБ. Това е политиката, около която можеше да създадем много широк фронт, но за съжаление не ни достигна политическа зрялост да го реализираме. Основната цел на Коалицията е драстичното повишаване доходите на българските граждани, подобряване условията за бизнес и радикални реформи във всички сфери. Разбира се това го декларират като позиция всички участници в изборите. Затова ние показваме какви са разликите между нас и другите политически проекти, участващи в изборите. Ето няколко от тях: поставяне на интересите на българите, националния бизнес и българската държава над всякакви други – евро – атлантически, американски, руски и други интереси. Критично настроени сме към изродения банково-корпоративен модел на управление на ЕС. Връщане към ценностите на Европа от миналият век. Да на Европа на свободните нации – не на Европа на корпоративното господство. Оценяваме, като престъпно 11-годишното управление на ГЕРБ и подкрепяме оценките на президента Румен Радев за него. Не на неолибералната икономическа и идеологическа доктрини. Не на Истанбулската Конвенция, Стратегията за детето и джендър идеологията. Да съхраним традиционните Български семейни ценности и традиции. За повишаване ролята на гражданите и обществото върху контрола на всички форми на власт – парламентарна, изпълнителна, съдебна и местна власти, и пряко участие в управлението, чрез формите на пряка демокрация.

– Защо избрахте за име на Коалицията „Граждани на Протеста“?

– Защото ние и кандидатите в листите на коалицията „Граждани на Протеста“ сме част от протестиращите българи от 2013 г. досега. Аз лично съм организатор и участник в стотици протести срещу престъпното управление на ГЕРБ. Колегите от Българска земеделска партия са хората от протеста с тракторите през 2013 г. и много други. Разбира се общото между нас са и идеите на последните протести – оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев и смяна на системата. Разбира се участниците в протестите бяха различни. Ние сме тази част от тях, където няма лица, участвали в управлението на държавата през последните 31 години. Няма лица свързани с  организирания престъпен системен грабеж на народ и държава. Няма представители на фондации и НПО – та, финансирани от външни „благодетели“. Има само честни и компетентни български родолюбци.

– Какво ще препоръчате на избирателите?

– Гласувайте за Коалиция „Граждани на Протеста“ с № 17 в изборната бюлетина. Ние сме реална алтернатива на управлението на ГЕРБ и другите партии на статуквото. Разбира се, ние нито имаме амбицията, нито сме единствената алтернатива, както твърдят редица субекти на тези избори. За съжаление „статуквото“ успя да създаде редица нови проекти, които евентуално да излъжат избирателя и заменят досегашните му патерици. А ние, реалните, борци срещу „статуквото“ не успяхме да създадем „единен фронт“ срещу политическата мафия и отново ще разпилеем протестния вот.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html