понеделник, 29 април 2024 г.

Държавният секретар на САЩ: Китай е агресивен

Външният министър на Южна Корея Чунг Еу Йонг и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в сряда, че Китай действа агресивно и репресивно. Блинкен е на първото си посещение на високо ниво след поемането на третия пост в държавата, като избра за дестинация Япония и Южна Корея.

Заедно с него пътува и министърът на отбраната Лойд Остин, който потвърди американските гаранции за постигане на пълно освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие.

Блинкен каза в Сеул, че Пекин „повишава напрежението“, като се позова на ситуацията в Тайван и действията в Източно и Южнокитайско море, където Китай има териториални спорове с Япония и други азиатски държави. Обширните териториални претенции на Китай в Източно и Южнокитайско море се превърнаха в приоритетен въпрос във все по-изострящите се китайско-американски отношения и представляват важен проблем за сигурността на Япония. Блинкен заяви, че Пекин „действа както по-репресивно у дома, така и по-агресивно в чужбина“.

„Очакваме с нетърпение възможността да изложим ясно на нашите китайски колеги някои от притесненията, които имаме относно действията, които те предприемат,“ каза държавният секретар, който трябва да има първа среща на живо с китайската страна в края на седмицата в Аляска. „Алиансът между САЩ и Южна Корея е все по-важен поради безпрецедентните заплахи от Китай и Северна Корея“, каза от своя страна министърът на отбраната Остин.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html