събота, 4 май 2024 г.

Байдън: Смятам Путин за убиец

Президентът Джо Байдън смята руския президент Владимир Путин за убиец. В интервю за ABC News, излъчено в сряда, интервюиращият Джордж Стефанопулос попита Байдън „Значи познавате Владимир Путин. Смятате ли, че той е убиец?“ „Ммммммм, смятам“, отговори Байдън, предаде Ройтерс, цитирана в сайта newsmax. Отговорът на Байдън дойде в контекста на публикуването от неговата администрация на некласифициран разузнавателен доклад за намесата на чужденци в изборите през 2020 г., който заключи, че Путин ръководи мащабните усилия, насочени към „очерняне“ на кандидатурата на Байдън.

„Той ще плати цена“, каза Байдън на Стефанопулос. Попитан какви последствия ще има, той отговаря: „Ще видите скоро.“ Русия нарече твърденията в доклада неоснователни. В същото време Байдън отбеляза, че „има места, където е от взаимен интерес да работим заедно“, като например подновяване на ядреното споразумение START. „Познавам го сравнително добре“, каза Байдън по отношение на Путин.

Наричайки Владимир Путин „убиец“ и заплашвайки да го „накара да си плати“, Байдън атакува Русия, заяви в отговор високопоставен руски служител. „Това е истерия поради безсилие. Путин е наш президент и атаката срещу него е атака срещу страната ни“, написа Вячеслав Володин, председател на Руската Дума, в своя акаунт в социалната мрежа Telegram.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков докладът, коментиран от Байдън, е „предтекст, за да се върне въпросът за новите санкции срещу Русия на дневен ред“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html