понеделник, 6 май 2024 г.

Жулиет Бинош на 57: Не може да живеем в свят, където има само едно мнение

Жулиет Бинош начело на екологичен протест

Понеделник сутринта през март на Площада на инвалидите в Париж. Те са сто, може би 200 души, за да демонстрират. Тяхната претенция? По-добра защита за горите в Закона за климата и устойчивостта. Някои носят униформата на Националната служба по горите, други – синдикални плакати. Те се забавляват, снимат се под своите плакати – „Не на изсичането“, „Къде отиде гората?“. Никой не забелязва, че жената с черно яке и протрити дънки, с вдигната коса, говори на тълпата. Зад маската обаче няма съмнение – и характерният й смях го потвърждава – наистина е Жулиет Бинош, която дойде да подкрепи това малко събиране.

Тя е известна като носителка на „Оскар“ в „Английският пациент“ през 1997 г. Муза на авторското кино пред камерите на Леос Каракс, Оливие Асаяс или Клер Денис. Видяхме я в един от редките успехи за публиката през 2020 г.,“Добрата съпруга“и я очакваме в Le Quai de Ouistreham от Еманюел Карер.  Преди няколко дни тя излъчи пародийно видео, за да съжали, че не е номинирана за наградите „Сезар“. Но нейното истинско нещо през последните месеци е защитата на екологичната кауза чрез много петиции и проекти. Понякога граничи с конспиративното изплъзване и привлича гнева на социалните мрежи. Тя напълно поема тази нова роля.

В Съединените щати никой не е изненадан да види Леонардо Ди Каприо, Джордж Клуни или Шон Пен да заемат позиция по отношение на климата, за най-нуждаещия се или за кандидат за президент. Във Франция обаче тези артисти са само шепа. Марион Котияр или Жулиет Бинош са инвестирали в областта на екологичните каузи. Не съвсем случайно. Битката е по-миролюбива и по-малко изложена от другите на бурни реакции в социалните мрежи. Също така несъмнено е по-съвместима с техния звезден имидж и партньорствата, които имат с луксозни марки.

На 57 години Джулиет Бинош споделя за старо нейно притеснение, родено по време на детството й в Лоар-е-Шер. Като двигатели на нейния избор тя цитира „неотложността пред лицето на глобалното затопляне; страданието, в лицето на имигрантите, които умират от студ, спят близо до магистралите, рискуват живота си да преминат морето; лицето на безнаказаността на най-богатите, които смазват най-нуждаещите се; тъга пред изсечени гори и малтретирани животни; гняв пред мудността на политиките, които застрашават бъдещите поколения и нашето здраве“.

Със същата естественост Жулиет Бинош се ентусиазира от хранителен магазин с отговорни доставки, разположен в сърцето на Париж – защото познава един от създателите му, както и за срещата си с папата миналия септември. 24 часа път с влак и автобус, същото по обратния път – условието било да не се качват на самолет – 15 личности се събраха, за да обсъдят с папата екологията. А Жулиет Бинош изигра перфектно играта: „Когато пътуваш с някого, забравяш, че тя е звезда, обсъждаш, след това изведнъж хората спират да поискат автограф“, смее се Лоран Ландет, участник в групата.

Понякога актрисата е на фронтовата линия, друг път се смесва в списък с подписи. Тя никога не се колебае да постави инициалите си, когато прецени каква е причината. През 2019 г. беше видяна да защитава идеята за „зелени понеделници“ (без месо) в столовите или да участва в климатичния марш заедно с Грета Тунберг.
Жулиет Бинош, нейната известност, нейните 340 000 абонати в Instagram са страхотен отглас за битките, които тя поддържа. „Когато дадено съобщение се носи от организация или сдружение, то достига малък процент от хора и най-вече тези, които са убедени. С личности ние излизаме от нашите кръгове, те са“ свързващи звена „за широката общественост и за елитите … Когато една актриса заеме позиция, цялата филмова индустрия си казва, че климатът е силна тема “, споделя Елиът Леперс, организатор на поход за климата и политически активист.
Много искана, Жулиет Бинош отказва да намали скоростта. „Бих искала да се направя по-рядко търсена, бих искала да не ми се налага да излизам от коловозите си, но неотложността на нашата ситуация и липсата на политически действия ме кара да действам“, твърди актрисата. Миналия май тя предизвика бурен спор, след като публикува в профила си в Instagram съобщение с конспиративни акценти в отговор на коментара на един от абонатите. „Идеята? Поставете подкожен чип за всички. НЕ. Не на операциите на Бил Гейтс. Не на 5G“, написа тя.
Още по-критикувана става Бинош след призив, подписан от 200 личности, с молба за промяна на начина на живот след пандемията – призив, възприет като провокация, тъй като произлиза от личности с начин на живот, който не винаги е екологичен. Всичко това струва на актрисата призива „Затворете Жулиет Бинош“ в сп. „Поан“ от името на социолога Жералд Бронер. Тя се защитава: „След въпрос от един от моите последователи аз написах коментар, може би малко неудобно, но мисля, че съмненията и въпросите ми бяха основателни. Мисля, че живеем в свят, където царува само едно мнение. Всеки, който се осмелява да задава въпроси, се поставя в кутия за конспирация, което е един от начините за заглушаване“.
Сп. “Експрес”. Превод и редакция Михайлина Димитрова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html