четвъртък, 2 май 2024 г.

Агент Тенев е човекът на Доган във ВМРО

Боядисан, лустросан, гладко избръснат, гелосан и опакован с панделка отгоре, светският лъв Иван Тенев е предизборният подарък на Ахмед Доган за Красимир Каракачанов. Известният като Агент Тенев столичен бохем, който ще се бори за депутат от листата на ВМРО в 24-ти многомандатен избирателен район в София, е човек на ДПС, съобщава в новия си брой вестник „Галерия“. Новината разкриват хора от турскосинята централа, които припомнят, че Агент Тенев е една от светските персони, които искрено веселят и радват Сокола.

Ахмед Доган

Агент Тенев, който е 7-и в списъка, на място преди друг шоумен – Искрен Пецов, изведнъж се оказва прегърнал национализма и македонската кауза. Архивите на ЦИК разкриват друго. Те припомнят на позаспалия електорат, че на изборите през 2005 г. Иван Стефанов Тенев, както са трите имена на агента, отново е бил кандидат за депутат, но от листата на партията майка ДПС. Тогава дори е втори след водача Росен Владимиров, бивш областен управител и шеф в ДПС. През 2005 агент Тенев не успява да влезе в парламента като човек на Доган. В ония години той не е бил член на движението, а е кандидат от гражданската квота. По същия начин, както 15-години по-късно се появи в листата на един от уж най-върлите врагове на Движението – ВМРО.

„Агент Тенев смени агент Сава с агент Иван“, шегуват се политически опоненти на ВМРО, припомняйки агентурното минало на Красимир Каракачанов и Ахмед Доган и принадлежността им към старите служби на Държавна сигурност. За разлика от двамата лидери Иван Тенев не е бил доносник на политическата полиция по времето на комунизма, а прякорът му е свързан с шоубизнеса, където прави халтури от години наред. Той два пъти е проверяван за агентурно досие, но такива документи не са открити. Първият път през 2018 година – като шеф във федерацията по ръгби, а през 2019 г. като кандидат за общински съветник от партия „Напред, България“, която беше основана от Иван Славков-Батето, а сега неин председател е Зорница Атанасова.

Красимир Каракачанов

Според източник на „Галерия“, запознат с политическия живот във ВМРО, Агент Тенев нямал амбиции да става народен представител и е приел поканата на Каракачанов заради слава и рециклиране на позавехналия си светски имидж. За разлика от 2005 г., когато е имал реален шанс да седне на депутатската банка с цялата си тежест и достолепие. Тогава водачът Росен Владимиров влезе в парламента от Търговище, а гласовете за листата в София-област не стигнаха със съвсем малко и за Иван Тенев.

Според друг източник на „Галерия“ нямало нищо случайно в трансфера на агент Тенев от ДПС във ВМРО. И двете партии са продукт на Държавна сигурност. Години наред помпат рейтинга си с взаимни обвинения, но винаги са били свързани и имат нужда една от друга. В този смисъл е нормално Иван Тенев да е близък и с двете партии, както и с двамата лидери.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html