събота, 4 май 2024 г.

Рекорден брой избирателни секции в чужбина

465 избирателни секции ще бъдат разкрити в 69 държави за парламентарните избори в България на 4 април. Бройката е безпрецедентна – предишният рекорд беше на парламентарните избори през 2014 г., когато бяха отворени 427 места за гласуване. Страните и населените места, където българските граждани ще могат да упражнят политическите си права на 4 април, са посочени на страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Българи в Лондон се наредиха на опашка да гласуват през 2017 г. Снимка Интернет

Този рекорд се дължи  на активността на задграничните български емигрантски общности, въпреки наложените през 2016 г. редица законови ограничения, с които бе намален броят на секциите в страни, които не са членки на Европейския съюз. Сега са необходими минимум 60 заявления на желаещи да гласуват, за да бъде открита секция. Преди 2016 г. бяха достатъчни 40 заявки, а и освен това се откриваха автоматично секции навсякъде, където през последните 5 години преди съответните избори са гласували поне 100 човека.

Таванът за страни извън ЕС е 35.  Официалният аргумент за въвеждането му беше да се ограничи гласуването в Турция. Това обаче сериозно засегна българските граждани във Великобритания, която напусна ЕС, и САЩ.

Сега най-много места за гласуване ще бъдат разкрити в Германия – 69. От ЦИК обаче уточняват, че заради пандемията 7 секции са под въпрос – в Кемниц, Констанц, Любек, Диценбах, Хам, Билефелд и Саарбрюкен. В Испания ще бъдат открити 53 секции. В САЩ, Великобритания и Турция не повече от 35.  В Италия ще бъдат 25 (Флоренция и Колеферо също са под въпрос), в Гърция – 20, във Франция – 18, в Австрия – 17. Българите в Северна Македония ще имат на разположение 5 секции, в Сърбия – 4, а в Румъния – само една.

Заради проблеми със сигурността няма да се гласува в Ирак, Сирия, Либия, Йемен и Афганистан. Също и в Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Палестина, Казахстан, Узбекистан и Виетнам – или защото подадените заявления са изключително малко, или защото въобще няма такива.

Както anteni.bg писа, заявления за откриване на избирателни секции в чужбина за изборите за парламент на 4 април са подали 87 796 наши сънародници, живеещи извън страната. Най-много желаещи са от Турция и Великобритания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html