събота, 4 май 2024 г.

Петко Дурмана и експериментите му върху инфрачервената светлина

Изложба „Инфрачервени картини“ представя част от резултатите на дългогодишните творчески изследвания и експерименти на автора в частта от спектъра, известна като Близка инфрачервена (NIR): тоест от 0,7 до 1 µm. Това е от приблизителния край на чувствителност на човешкото око до чувствителността на силициев детектор, където на практика се намира зона, невидима за хората, но видима за машините и съответно за всички нови технологии от така наречената четвърта индустриална революция. Тези технологии ни водят до все по-неизбежно сливане на физическия, дигиталния и биологичния свят, както и до размиването на границите между тях, което предлага неограничени възможности пред човешкия вид, но едновременно крие и огромни опасности.

Петко Дурмана

В произведенията, включени в изложбата Петко Дурмана използва основни атрибути от света на изкуството, каквито са картините с портрети и тела, но скрива напълно или частично тяхното съдържание от човешкото око, като го оставя напълно достъпно за технологичното око на машините, а те го показват обратно на хората, курирайки го според възможностите, които ние самите сме им създали за да изпълняват функциите, които отново ние самите сме им задали.
Този визуален цикъл символизира начина, по който създаденото от нас визуално съдържание ще достига до бъдещето само чрез интерпретацията на машините, и това вече е част от живота ни, който в голямата си част протича напълно виртуално и в него нашата дигитална репрезентация е възприемана от другите.

За скептиците авторът прави препратки в изложбата към технологиите, които се използват за изследване на картините от миналото, чрез които се опитваме да „погледнем“ под видимия слой и да разберем повече за историята и контекста на тези произведения, като научим повече за авторите им и света, в който са живели.

А за оптимистите в изложбата са представени произведения, които могат да бъдат закупени само с крипто портфейл, да бъдат притежавани, колекционирани, препродавани само в дигитална форма, и да бъдат гледани само на монитор.

С изложбата „Инфрачервени картини“ Петко Дурмана за пореден път чрез творчеството си разширява границите на изкуството и човешкото възприятие.
Основна част от изложбата са произведенията от серията „Двойни картини“, в които под видимия за невъоръженото човешко око червен слой са скрити различни политически портрети, а над него има експроприирани и модифицирани изображения и знаци, които пряко кореспондират с невидимата част от картините.

Тези картини могат да имат двойно предназначение и поне една от тях: „Цар Бомба“ е използвана в политически протест вместо плакат, като видимата част е послание към протестиращите и медиите, а скритата чрез охранителните камери достига до представителите на институцията, срещу която е насочен протеста.

Изложбата включва още произведения от серията „Момичето с правилните обувки“, вдъхновени от известната фраза на Мерлин Монро: „Дайте на едно момиче правилните обувки и то ще завладее света…“

Своеобразен център е мултимедийната инсталация „Автопортрет в червено“, a серията инфраред фотографии „Магентен прилив“, заснети на остров Зюлт е представена на монитор и може да бъде закупена от платформите за NFT Art.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html