понеделник, 29 април 2024 г.

Какъв е проблемът с ваксината на AstraZeneka?

Что случилось с вакциной AstraZeneca: Эксперт назвал причину массового отказа от препарата

Вече 10 страни от Европейския съюз спряха ваксинирането срещу коронавирус с препарата AstraZeneca. Аналогична ваксина се използва в Украйна„Ковишилд“, която е направена по лиценз на британската компания. И както уверяват украинските власти – тя е напълно идентична. Днес и България се нареди сред страните, които „замразяват“ ваксинирането с този препарат, докато не се докаже документално, че той е безопасен.

Първият смъртен случай е на жена след ваксиниране с AstraZeneka и е установен в Австрия. След него друга жена влиза в тежко състояние в болница. В организмите и на двете са открити смъртоносни тромби. Това дава повод на Австрия и няколко други държави от ЕС да ограничат ваксинирането с този препарат. На 7 март Австрия изобщо спира препарата и защото двете жени са били ваксинирани на едно и също място – медицински център в градчето Цветъл. Разследването на инцидентите засега не дава отговор от какво точно е починала жената, а другата е получила тромбоемболия в белия дроб. Властите в страната обявиха, че тази пратка ваксини е попаднала в още 17 страни от Евросъюза, включително и България. Пет страни светкавично забраняват ваксинирането с Astra Zeneka – Естония, Литва, Латвия, Люксембург и Кипър. На 11 март същото прави и Дания, след като здравното министерство на страната обяви за идентичен случай, при който в организма на ваксиниран са се образували тромби. Според министъра на здравеопазването на скандинавската страна Магнус Хеунике не е сигурно, че тромбите са образувани от ваксината, но страната решава да действа превантивно.

В България има два подозрителни случая на смърт след ваксиниране с AstraZeneka. За втория е сигурно, че жената от пловдивското село Йоаким Груево не се е ваксинирала с дози от въпросната партида. Тя е страдала от сърдечно-съдово заболяване и е имала наднормено тегло. Според експерти, пожелали анонимност, ваксината на AstraZeneka не би трябвало да се прилага на хора със сърдечни проблеми. „Тя е противопоказна за хора, които имат проблеми със съсирването на кръвта. Това го пише и в указанията на самата фирма-производител“, казаха за anteni.bg лекари.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html