събота, 4 май 2024 г.

Плажът в „Росенец“ влиза в кадастъра, реши ВАС

Върховният административен съд остави в сила определението на Бургаския административен съд, с което бе отказано спирането на предварителното изпълнение на заповедта за вписване на брега в парка „Росенец“ край Бургас като „крайбрежна плажна ивица“ с трайно предназначение на територията като „защитена“. Така плажната ивица ще бъде нанесена в  кадастралните карти.

Административно дело срещу предварителното изпълнение на тази заповед беше образувано по частна жалба на близката до почетния председател на ДПС Ахмед Доган компания „Стрейтлайн“, собственост на архитект Калин Тихолов. Като представител на дружеството той обжалва пред Административния съд в Бургас заповедта и поиска отмяната ѝ като незаконна. Плажната ивица, която сега предстои да бъде нанесена в кадастралните карти, бе недостъпна за гражданите. На 5 ноември м.г. местната служба по геодезия в Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта и вписване на ивицата като „крайбрежна плажна“ с трайно предназначение като „защитена“.

С днешното си решение Върховният административен съд застава зад становището на бургаския, според което оспорената заповед на началника на Служба „Геодезия, картография и кадастър“ в града не засяга пряко права и законни интереси на „Стрейтлайн“ и Калин Тихолов, „тъй като изменението на кадастралната карта и кадастралния регистър е с констативно, а не с конститутивно действие“.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html