събота, 27 април 2024 г.

ВАС: Спирането за глоби на границата е незаконно

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд единодушно прие становище, че текстовете от Закона за движението по пътищата, с които се ограничават основни права на гражданите, погазват принципа на правовата държава. Поводът са текстове от закона, въз основа на които при преминаване на граничните пунктове, органите на КАТ спират колите от движение за неплатени такси и отнемат временно свидетелствата за управление.  Това ограничава правото на свободно придвижване в страната, на напускане на нейните предели и на личен живот.

Спорната практика е от лятото на 2020 г. Тя предвижда пътниците и водачите на всички моторни превозни средства да бъдат проверявани за невръчени и неплатени глоби на границата. Когато санкцията не е била получена, тя се връчва на провинилия се. Когато за шофьор се открие, че не е платил вече връчена глоба, той трябва да се издължи. В противен случай книжката му се отнема, а превозното средство, ако е негова собственост, се спира от движение, докато санкцията бъде платена.

Писменото становище на съда е по искане на Конституционния съд, който на 30 юли 2020 г. започна дело след сезиране от омбудсмана. Предстои КС да се произнесе по въпроса дали тексответе от Закона за движението по пътищата противоречат на Конституцията. Върховните съдии приемат, че с оспорените разпоредби, законодателят флагрантно е нарушил принципа на правовата държава, а с това недопустимо и в противоречие с изискванията на правната сигурност, предвидимост и стабилност е ограничил конституционно защитени права на гражданите.

„Липсва правна логика в конструкция, при която неплащане на едно публично задължение да води до отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач и до временно спиране от движение на моторно превозно средство на собственик, при това да се твърди, че преследваната цел е „осигуряване на безопасността на движението по пътищата“, подчертават в становището си съдиите от пленума на ВАС.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html