събота, 4 май 2024 г.

Художник изпълва подземните минни галерии на Перник с изкуството си

Творческата инициатива е на художника Боян Александров и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”. В изложбата са представени интериорни релефи и дървопластики, както и фоторепродукции на екстериорни скулптури от дърво. Те са експонирани до края на март,буквално под града, в бившите минни галерии, които днес са културен обект на Регионален исторически музей – Перник.

За пространство

По време на инициативата подземните минни галерии (определен участък) ще са едновременно и музей на рудничарите и арт галерия за съвременно изкуство. Произведенията ще са експонирани в хармония със средата, така че да допълват възприятията на посетителите, били те гости на музея или на изложбата.

Атрактивният Подземен минен музей е един от малкото подобни в Европа, а и по цял свят. Той съхранява делото на рудничарите от близкото ни минало като разказва за развитието на въгледобива и на града. Посетителите могат да се запознаят с оборудването на стария рудник „Темелко Ненков” и с начините за добиване на черното каменно гориво. Повече информация може да се открие в интернет страницата на музея – www.museumpernik.com .

За проекта и програмата

Изложбата е част от проекта „Живот – галерия – живот”, който се финансира по програма „Творчески инициативи” към Национален фонд „Култура” https://ncf.bg/  и има времеви диапазон от октомври 2020 до март 2021 година.

Неговата цел е да популяризира съвременното изкуство от дърво и да изгради естетически усет у наблюдателите, чрез творчеството на Боян Александров, в актуалното време на културна и социална изолация.

Основното мото на изложбата е „За кръговрата на дървото”, или как едно отсечено дърво се претворява в произведение на изкуството и придобива втори живот, а когато то стане и част от нечий дом – го обновява за нов живот. Посредник между двете се явява галерията. В този проект галериите са две, съчетани в едно – минна галерия и художествена.

Представеното изкуство концептуално свързва конкретния музей с изходния материал за неговото съществуване – дърво (претворено през вековете във въглища) и отново дърво, за изработка на художествените произведения в експозицията.

Концептуалния арт кръговрат включва още един замисъл. Подобно на рудничарите, които вадят ценен материал за домовете на хората, така и част от посетителите на изложбата ще изнасят естетически материал за своя дом. Това са малки дървени дискове, част от общата композиция в галерията.

С проекта е предвидено осигуряването на достъп до съвременно изкуство посредством неформалната обществена среда на музея, както и допълнително популяризиране в интернет пространството и чрез различни обществени медии.

За материала

Дървото, със своята относителна дълговечност, е материал, който радва околните с присъствието си – със своите естествени природни форми, багри, фладер, история и като цяло с живота, запечатан в дървесните му кръгове.

Кратка биография

Боян Александров е художник на свободна практика, както и преподавател по дърворезба, рисуване и приложни изкуства. Член е на Съюза на българските художници и е участвал в разнообразни изложби, симпозиуми, уъркшопи по класически и съвременни форми в изкуството (скулптура, живопис, дърворезба, дървопластика, фотография, ленд-арт, пясъчна анимация, интерактивни изложби). Има реализирани дърворезби за обществени и църковни интериори, дървопластики за екстериорни градски пространства и други.

Роден е през 1980 година в Перник. Първи стъпки в сферата на изкуството прави в кръжоци по скулптура, рисуване и приложни изкуства към бившия Пионерски дом, днес ЦПЛР – Обединен детски комплекс Перник. През 1999 г. завършва дърворезба в „Средно художествено училище за приложни изкуства – София”, а през 2006 и в „Национална художествена академия”. Паралелно се дипломира с „Педагогика на изобразителното изкуство” и след това специализира изкуствознание, неформална педагогика, организация и управление на проекти в сферата на културата.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html