събота, 4 май 2024 г.

Прекаленото заливане на ефира с К-19 дава обратен резултат

Първан Симеонов

Ама чакайте малко. Нали математици, дето сега пак се явиха по телевизиите, само преди седмици ясно обясниха, че този път покачването ще е плавно, спокойно и без натиск? И между другото, СА прави (както често са) – покачването засега е именно плавно. Засега. И защо математиците пак излъчват паника тогава? А нали щабът обясни, че пикът ще е три седмици след началото на февруари? Коя седмица сме сега!? Май минаха доста повече от три, а пикът не е достигнат.

Не се заяждам. Само напомням, че една от най-големите грешки на ресорната власт и близките й говорители е прекаленото приказване и заливане на ефира. То дава обратен резултат. Хората спират да слушат. Нужно е точно обратното на безразборното заливане, нужно е ясно, кратко, последователно, твърдо говорене и кампания за ваксиниране.

Известните колебания на българите пред ваксините са продукт и на това точно постоянно заливане на медиите с лекари. С цялото ми уважение към работата им, мнозина от тях просто забравиха, че в тази ситуация нямат право да споделят догадки в ефир.

Впрочем цялата наука в момента явно е догадки. Напред-назад. Затова и нелепи са тия вопли „слушайте науката и се затваряйте“. Гърция се затваря, после пак се затваря и накрая… пак се затваря. Вероятно скоро ще накарат хората да стоят самички в отделни стаи. Но вирусът си е все така силен там. Словакия – същата работа. Сега някакъв нигерийски щам и т.н. Мисля, повече от ясно е вече, че ще трябва да живеем мъдро редом с този вирус. Трудно е да очакваме, че ще го изличим. Както писах преди време.

Затова, парадоксално, българският подход не е толкова лош. Той се основава на здрав разум, а не на истерия.

Зелените коридори са също нещо добро, но трябва час по-скоро ваксинирането да достигне възрастните хора. Защото иначе наистина ще остане съмнението, че всичко сега се прави, за да не може един възрастен електорат да стигне до урните.

Накрая да напомня: спазвайте мерките, ваксинирайте се и без паника!

От ФБ профила на социолога Първан Симеонов. Заглавието е на редакцията

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html