събота, 4 май 2024 г.

ИКЕА може да вдигне цените заради пандемията

Напрежението в световната търговия може да доведе до по-високи цени за клиентите, каза в интервю пред Би Би Си шефът на Икеа Джеспър Бродин.

Главният изпълнителен директор на Ingka Group, която е холдинговата компания на мебелния гигант, заяви, че налагането на ограничения като мита „обикновено не е от полза за обикновените хора“. Много страни наложиха нови мита и други ограничения върху вноса през последните години. Тенденцията беше подчертана от САЩ по времето на предишния президент Доналд Тръмп.

В Индия например ИКЕА инвестира милиарди долари в амбициозни планове за разширяване, но внася по-голямата част от продуктите, които продава в страната, от мебели до кухненски съдове. Това означава, че е на загуба от по-високите данъци върху вноса, наложени миналата година. Както и в други страни, ценообразуването е от решаващо значение и Бродин предлага закупуване на акции на местно ниво. 
Той е категоричен и по въпроса за опазването на околната среда „Всъщност мисля, че Ковид ни учи да приемаме колективните човешки предизвикателства по по-сериозен и по-отговорен начин“, казва той и обяснява, че рециклирането ще става все по-важно за минимизиране на въздействието на потреблението върху планетата. „Матраците на ИКЕА в бъдеще не могат да бъдат базирани на необработен материал. Трябва да намерим по-умни начини“. ИКЕА няма да бъде единствената компания, която се придържа към тези ценности, прогнозира той: „Това не е благотворителност, това е новата икономика 2.0, новият бизнес модел в света.“
Затварянето на магазини е друга тежест за компанията. Като цяло 80% от 445-те търговски обекта по света са затворени в даден момент през последната година заради пандемията, но Бродин не смята, че коронавирусът ще промени завинаги всичко в търговията на дребно.
Клиентите все още ценят да виждат продуктите сами и да получават съвети в магазина. „Повечето хора все още искат да седнат на дивана, преди да го купят. „Надяваме се, че есента ще бъде някакво завръщане към новото нормално“, казва Бродин, но предупреждава: „Трябва да сме подготвени за най-лошото“.  Въпреки това плановете за разширяване с 50 нови магазина по целия свят са  в  ход. В повечето от държавите, където  има магазини на ИКЕА, посещението е нараснало след затварянето заради пандемията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html