събота, 4 май 2024 г.

Сълзотворен газ и гранати срещу протестиращите в Мианмар (видео)

Полицията в Мианмар атакува със сълзотворен газ и ръчни гранати мирни демонстрации в  различни градове на страната в неделя, показват видеоматериали в  социалните мрежи. Има съобщения и за използване на куршуми.

Най-много напрежение има в град Янгон. Според ООН от началото на протестите в Мианмар на 1 февруари са убити поне 50 души. „Те убиват хора точно както убиват птици и пилета“, каза един от лидерите на протеста в град Дауей пред Ройтерс. Над 1700 души са били задържани от военната хунта до събота, според данни от застъпническата група на Асоциацията за подпомагане на политическите затворници. 

Убийствата предизвикват гняв на Запад и бяха осъдени от повечето демокрации в Азия. САЩ и някои други западни държави наложиха ограничени санкции срещу хунтата,  направила преврат на 1 февруари. Междувременно Китай заяви, че приоритетът трябва да бъде стабилността и другите страни да не се намесват. Хунтата се  стреми да подобри отношенията със Съединените щати и да се дистанцира от Китай, смята лобист, нает от военните.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html