събота, 4 май 2024 г.

Борисов обеща по 5 минимални заплати на хиляда музиканти на свободна практика

Борисов обеща по 5 минимални заплати на хиляда музиканти на свободна практика

Правителството обещава да подпомогне с по 5 минимални работни заплати музикални творци на свободна практика като еднократна помощ в условията на пандемията от COVID-19. Oколо 1000 музиканти трябва да получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени малко над 4.2 млн. лева. Средствата да бъдат осигурени от Министерски съвет още следващата седмица пое ангажимент премиерът Бойко Борисов на среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева които са представили исканията на музикантите на свободна практика в България. Борисов каза още, че се работи по изготвяне на механизъм за компенсиране в условията на COVID-19, който е възложен за изпълнение на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. Третото искане на музикантите обаче обвърза със следващ управленски мандат.

Вчера Рут Колева разпространи отворено писмо на близо 130 представители на музикалния бранш към Борисов и министъра на културата Боил Банов. Тя посочи, че това е първата кауза, около която браншът се обединява, откакто тя се занимава с музика. В част от него пише: „С две думи, представете си, че сте музикант – свирите на музикален инструмент от 4-годишно дете по 8 часа на ден, завършили сте музикално училище, музикална академия и към 2019-а свирите с едни от най-успешните музиканти и изпълнители в България… Февруари 2021 – не можете да покриете вашия екзистенциален минимум, защото вие просто не можете да практикувате професията си заради наложените от държавата мерки. Вие  не сте певец от „Златния орфей“ в пенсионна възраст, вие сте активен млад човек, работещ здраво като всеки друг гражданин, но за вас (за разлика от почти всички бизнеси) закрила и подкрепа няма.“

Днес пред Би Ти Ви тя разказа, че институциите знаят от дълго време за проблема и са водени много разговори, но без резултат, а само с прехвърляне от едни към други. Според нея решението, до което се е стигнало днес, е някакъв старт и глътка въздух, но не е достатъчно. На няколко пъти тя повтори, че не се иска нещо да падне отгоре, а наложителна подкрепа, тъй като след дълги месеци на изолация и криза, голяма част от хората от сектора са на дъното на техния екзистенциален минимум. Колева обясни, че музикалният сектор е най-засегнат от коронакризата в световен мащаб и България не е прецедент. За разлика от другите държави обаче, тук не е измислен механизъм, който да ги компенсира.

„Има музиканти и артисти, които имат данъчни декларации за по 300-400 хил. лева за 2019 г. В крайна сметка, когато си видим за държавата и си плащаш данъците, идва един момент, в който трябва да почувстваме, че имаме гръб“, добави Орлин Павлов.

По време на срещата с представители на правителството днес (освен Борисов са присъствали министърът на финансите Кирил Ананиев, на културата Боил Банов и на спорта – Красен Кралев) са били поставени и други основни искания на музикалния сектор – промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз, както и създаване на професионален регистър на музикалния сектор.

За изготвянето на регистър на изпълнителите от музикалния бранш Борисов коментира, че това е задача, която трябва да се изпълни съвместно от министъра на културата и самите музикални изпълнители.

Условието за задължителната квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа е следващ управленски мандат, се разбра от думите на Борисов, който заяви, че ще вкара този приоритет в предизборната си програма.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html