вторник, 30 април 2024 г.

Петро Порошенко: Путин иска да унищожи Европа

Петро Порошенко, предишният президент на Украйна, говори рядко след загубата на изборите през 2019 г. В ексклузивно интервю за сп. „Експрес“ той акцентира върху отношенията на Запада с руския президент Владимир Путин. Господарят на Кремъл не иска да преговаря със Запада. Волята му е да унищожи Европа и единственият начин за противопоставяне е тя да остане единна и солидарна, смята Порошенко.

– През май 2019 г. комикът Владимир Зеленски спечели срещу вас президентските избори с над 73% от гласовете. Как ще оцените двете години от неговия мандат, които минаха оттогава?

– Зеленски обеща много неща- ще донесе мир в страната, ще я освободи от олигарсите, ще сложи край на корупцията … За съжаление не спази ангажиментите си. Той е наивен и некомпетентен спрямо Русия и няма лостове за прекратяване на конфликтите. Напротив, Владимир Путин е господар на играта, той навлезе на нашата територия и все още е окупирал Крим и Донбас. Той започна тази война с цел да върне Украйна в руската сфера на влияние. Но и за да отслаби и раздели Европейския съюз. Преговарял съм достатъчно с него, за да разбера, че Путин мрази европейските ценности и иска да ги унищожи. Следователно Европа не трябва да му вярва, а напротив – да остане единна срещу него.

– Не винаги това е лесно. Посещението в Москва на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел в началото на февруари например, когато той бе унизен от колегата си Сергей Лавров, разкъса Европейския парламент…

– Не попадайте в капана на Лавров, който никога не пропуска възможност да предизвика „европейска слабост“! Познавам лично Борел. Той е силен, интелигентен човек – истински лидер. Няма да коментирам значимостта – или не – на посещението му в Москва, но мисля, че това пътуване беше полезно, защото разкри намеренията на Путин. Русия реши да замрази отношенията си със Запада. Кремъл се опасява, че засиленото сътрудничество с ЕС ще доведе до повече демокрация в Русия. И това означава край на режима на Путин. Така че не трябва да има илюзии. С приема, който бе запазила за Жозеп Борел, Русия показа нежеланието си да води дискусии с Брюксел.

– Опозиционерът Алексей Навални неотдавна бе затворен в наказателна колония  източно от Москва. Подкрепяте ли допълнителни санкции срещу Русия, за да се осигури неговото освобождаване?

– Не идеализирам Алексей Навални. Не мога да приема позициите му по отношение на Крим (той заяви през 2014 г., че Крим „сега е част от Русия“). Много смело от негова страна е обаче да се върне в Русия след опита за отравянето му. Никой по света няма съмнения относно личната роля на Путин в тази афера. Всъщност е важно да видим как руският народ протестира срещу корупцията, ерозията на демокрацията и свободата на словото в своята страна. Поради тези причини Алексей Навални трябва да бъде подкрепен от Запада.

– Как?

– Като налага нови санкции на Путин, който вече плаща много висока цена. В това отношение пристигането на Джо Байдън в Белия дом е добра новина. Новият американски президент отлично знае каква политика да се води с Русия, за да се сложи край на нейната агресия срещу Украйна. Докато бе вицепрезидент, той посещава Украйна шест пъти и участва активно в изпълнението на демократичните реформи. По време на един от многото ни телефонни разговори той ми каза, че винаги ще подкрепя Украйна. За да излезем от този конфликт, имаме ясна рамка: Минските споразумения. Русия трябва незабавно да изтегли окупационните си войски от Източна Украйна. Преди всичко трябва да изпратим сини каски в окупираните територии на Донбас. Как тогава Путин може да се противопостави?

– Наистина ли Путин е господар на играта в Кремъл? Понякога пренебрегваме тежестта на „ястребите“, които в обкръжението му имат тежест върху решенията …

– Путин винаги се опитва да накара хората да повярват, че той е просто беден гълъб, заобиколен от орди ястреби. Повярвайте ми: няма ястреби. Има само Путин, единствено отговорен за решенията, взети в Кремъл.

– Да се ​​върнем към вашия президентски мандат. Украинците ви критикуват, че не сте постигнали достатъчно в борбата с корупцията. Какво им отговаряте?

– По време на моето председателство направихме повече реформи в тази област, отколкото през предходните 25 години! Те включват например, създаването на антикорупционно преследване или национализирането на банката Приват, арена на масови измами. Нашите европейски партньори обаче смятаха, че не сме стигнали достатъчно далеч в тази област. Всъщност не успяхме да ограничим властта на олигарсите и да възстановим достатъчно доверие в нашите институции, за да върнем чуждестранните инвеститори. Днес ситуацията се е влошила: антикорупционният офис е с вързани ръце. Президентът не проявява политическа воля за борба срещу този бич. Виждаме стъпка назад. Внезапно в страната нараства недоволството.

– До степен на разместване на политическия пейзаж?

– Според неотдавнашни социологически проучвания партията на Владимир Зеленски, слугата на народа, е на втора позиция зад моята партия „Европейска солидарност“. На трето място са проруските сили. По-голямата част от украинците продължават да подкрепят европейската интеграция и членството в НАТО. За да преодолее тази тенденция, Кремъл промени тактиката си: той се опитва да подкопае страната ни отвътре. Харчи милиарди долари, дестабилизирайки ни с много дълбока информационна война.

– Ще бъдете ли кандидат за следващите президентски избори след три години?

– Всичко, което мога да ви кажа, е, че моята партия „Европейска солидарност“ ще спечели следващите президентски избори, независимо кой ще бъде кандидат.

Със съкращения. Превод от френски: Михайлина Димитрова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html