събота, 4 май 2024 г.

Китай след пандемията: САЩ са най-голямата заплаха

Националният народен конгрес на Китай се събира, за да легитимира политиката на лидера Си Цзинпин.

 

„Ню Йорк Таймс

Китай изгражда дългосрочен план за развитие на страната в света след Ковид. Максимата е „Изтокът се издига, а Западът намалява“. Китай напредва, докато други страни продължават да се борят с пандемията. Но зад завесата лидерът на държавата Си Цзинпин отправя груба забележка: Не бройте нашите конкуренти, преди всичко Съединените щати“.

Философията на лидера Си е, че най-големият източник на хаос в днешния свят са САЩ, както и най-голяма заплаха за развитието и сигурността на страната. Усилието му е да държи Китай нащрек, защото въпреки успеха у дома, Си Цзинпин е изправен пред дълбоко недоверие от страна на Вашингтон и други западни столици.  Китайският лидер ще представи дългосрочен план за развитие на Китай в новата глобална среда през следващата седмица пред контролирания от комунистическата партия законодателен орган – Националният народен конгрес. Си е безмилостен, но предпазлив.

Краткосрочните и дългосрочните предизвикателства пред огромната държава вече са описани от президента и приближените му. Администрацията на Джо Байдън сигнализира, че иска да притиска Пекин за правата на човека и да се конкурира за технологичния напредък и регионалното влияние в Азия. У дома Китай се бори със застаряващото население и опитва да направи нов модел на двигателя на прочутия си икономически растеж – той използва твърде много инвестиции и енергия за твърде малко печалба и води до прекалено много замърсяване. Пекин също вижда заплаха в Хонг Конг, след като гневът от задълбочаващия се контрол на комунистическата партия разпали месеци на антиправителствени протести през 2019 г.

Подчертавайки твърдата позиция на Си срещу всякакви политически предизвикателства, китайският законодател изглежда готов да подкрепи плановете за драстично пренаписване на изборните правила за Хонконг, премахвайки остатъците от местната демокрация в бившата британска колония. Следващото голямо разклащане на властта ще бъде догодина, когато 67-годишният лидер изглежда ще претендира за трети петгодишен мандат начело на Поднебесната империя, като така прегази срокове, важали за  всички ръководители на страната след Мао Дзедун и Дън Сяопин. В момента президентът черпи сила  и бетонира властта си от успеха на Китай в потушаване на епидемията от коронавирус.

Предстоящият конгрес на комунистическия законодателен орган е част от театър, който да затвърди виждането, че господин Си е от съществено значение за безопасното управление на Китай. „Нашата партия разчиташе на борба досега и трябва да разчита на борба, за да спечели бъдещето“, обяви Си Цзинпин пред млади партийни лидери. През юли Си ще председателства стогодишнината от основаването на Китайската комунистическа партия, чествания, които вероятно ще го превърнат в исторически лидер като Мао и Дън. Добавката към аурата на успеха му са плановете на Китай през следващата година да проведе зимните олимпийски игри и да има космическа станция в орбита. Здравето на икономиката ще бъде от решаващо значение за това дали това доверие ще оцелее. Правителствените съветници предполагат, че средният икономически растеж може да бъде от пет или повече процента през следващите пет години, ако нещата вървят добре.

Но страната може да не поддържа това ниво на растеж, освен ако не стане по-иновативна и не намали зависимостта си от инвестиции в тежка индустрия и инфраструктура. Страната също е изправена пред сериозни демографски предизвикателства. В продължение на десетилетия Китай се възползва от млада работна сила, която се влива във фабриките и градовете му. Но застаряващото население ще постави нарастващи изисквания към пенсионните фондове, здравеопазването и натрупаните спестявания. Подобен икономически натиск може да наруши обществената подкрепа за партията през следващите години.

В близко бъдеще лидерите в Пекин изглеждат много по-фокусирани върху Съединените щати, които според тях остават склонни да мачкат Китай, независимо кой е в Белия дом. Китайските политици се разтревожиха, когато администрацията на Тръмп оттегли достъпа на китайските компании до американските технологии. Мнозина казват, че САЩ ще продължат да се опитват да го задържат, като ограничат достъпа му до технологии в машиностроенето например. Планът на Си Цзинпин е да разшири вътрешните иновации и пазарите да бъдат по-малко зависими от високотехнологичния внос. Но изграждането на капацитет за проектиране и производство на модерни високотехнологични компоненти е скъпо, без гаранция за успех.
Със съкращения. Заглавието е на редакцията.
Превод и редакция Михайлина Димитрова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html