петък, 3 май 2024 г.

Доц. Стойчо Стойчев: Воюват Борисов и Радев, а не две институции

„Ясно е, че в България дебат за политиката няма. Разделили сме се на фен клубове точно както във футбола. При противопоставянето между президента и премиера става въпрос за двама души с много високо его, които заемат високи държавни позиции. Воюват не две институции, а двамата души, които ги заемат“, заяви доц. Стойчо Стойчев по БНТ.

Стойчо Стойчев. Снимка: СУ

Той каза още, че не трябва да се прекрачва добрият той в противопоставянето между институциите: „Когато възникнат конфликти, трябва да търсим тяхното институционално разрешение. Защото през последната година видяхме, че се търсят опити конфликтите да не се решават институционално. В такава обстановка трябва да имаме помирител, а не обединител.“Президентската институция вече не е център на баланс според Стойчев, а страна в конфликта.

Управлението на Борисов е показало, че под натиска на улицата може да се сменят министри, коментира още доц. Стойчев: „Той се стремеше да отговаря на всякакви разнопосочни искания, търсейки баланс. В крайна сметка цената на изкарването на този мандат не е висока и това го доказват социологическите проучвания.“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html