събота, 4 май 2024 г.

Даниел Митов – човекът на Байдън в България?

anteni.bg

Второто място на бившия външен министър Даниел Митов (6 август 2014 – 27 януари 2017) в листата на ГЕРБ/СДС в София-25 след Бойко Борисов и сигурното му влизане в 45-ия парламент поставя няколко въпроса.

Първо. Възможно ли е Митов да бъде мостът за една бъдеща управленска коалиция между герберите и „Демократична България“?

На първо четене отговорът категорично е „не“. Точно от хората на Христо Иванов(„Да, България“) и Атанас Атанасов (ДСБ)идват най-злостните нападки срещу „Борисовата държава“. Но така беше и през 2014 г., когато ДСБ бе в Реформаторския блок и цялата му кампания бе срещу ГЕРБ, пък после от реформаторите влязоха със 7 министри в кабинета „Борисов-2“, включително Даниел Митов и Христо Иванов. Между министри в едно правителство винаги се запазват някакви отношения, нали така!

Препъникамъкът после стана съдебната реформа и Иванов напусна правителството. Тази реформа си остава основното искане и сега на „Да, България“. Даниел Митов е напълно съгласен, че такава реформа е наложителна, но според него няма как една партия да даде рецепта за реформиране на съдебната система, това е тежък национален разговор, който трябва да се води с години в присъствието на съюзници и партньори. Защо пък две партии да не се заемат с тази реформа? И това да бъдат ГЕРБ и „Демократична България“? Като прибавим и СДС, който е в коалиция с ГЕРБ и има отдавна своите виждания и предложения по темата, станаха вече три.

Външният министър Даниел Митов с премиера Бойко Борисов на посещение в Израел. Снимка Интернет

Второ. Прави впечатление, че „Демократична България“ упорито страни и избягва допирни точки с коалицията около Мая Манолова „Изправи се! Мутри вън“, където е и Отровното дуо. Двете формации бяха движещите сили на летните протести миналата година срещу правителството и главния прокурор. Нормално би било да плеснат с ръце и да се прегърнат сега, когато има вероятност да попаднат в следващия парламент. Но не би. Защо? Очевидно чакат нещо.

И тук да се върнем отново в 2014 г., когато реформаторите бяха заявили, че ще влязат в коалиция с ГЕРБ, но ако Бойко Борисов не бъде премиер. Е, тогава влязоха с Бойко премиер, но сега сигурно са си припомнили условието, ако въобще са го забравили.

Тогава? Ще влязат в коалиция с ГЕРБ, ако Борисов не е премиер. А кой да бъде? Те се надяват ГЕРБ и БСП да не могат да направят правителство в следващия парламент и тогава президентът да им връчи мандата на тях и по този начин да изпълнят заканата си, че ще бъдат незаобиколим фактор за съставяне на правителство.

Ами ако ГЕРБ предложи за премиер не Бойко Борисов, а някой друг? Още преди време премиерът бе казал, че повече няма да бъде министър-председател. Заговори се, че за този пост ще бъде поканен от чужбина млад човек, известен, който не е член на ГЕРБ. Веднага някои се сетиха за бившия външен министър в кабинета „Борисов-1“ Николай Младенов, който бе пратеник на ООН за Близкия изток. Но Младенов упорито отрече това предположение по причина здравословни проблеми.

Но като не става с външния министър от кабинета „Борисов-1“, защо пък да не стане с колегата му от второто правителство на Борисов – Даниел Митов? Млад – на 43 г.,  известен, идва от чужбина, където три години бе директор на Евразийската програма на Националния демократичен институт на САЩ , базирана в Талин. И не е член на ГЕРБ, не членува в никоя българска партия, а е индивидуален член на Европейската народна партия със седалище в Брюксел. „Писна ми от това разцепление на десните партии в България и затова станах член на голямата дясна партия ЕНП“, обясни пред anteni.bg  Даниел Митов. Той винаги се е занимавал с политика в България и принадлежи на дясноцентристкото политическо пространство. Има експертиза, каквато малцина имат. Позициите му не са променени: България да бъде модерна европейска държава с модерна икономика, ориентирана към геополитическите съюзи, в които членува – НАТО и Европейския съюз.

С държавния секретар на САЩ Джон Кери. Той отново е в администрацията на президента Байдън. Снимка Интернет

Но не само това. Да не забравяме, че той е тясно свързан с Демократическата партия на САЩ. През 2010 г. се включва в мисията на нейния Националния институт (НДИ) в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. През 2012 г. е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис. А последно – директор на Евразийската програма на Националния демократичен институт на САЩ , базирана в Талин.

Още нещо. Даниел Митов бе външен министър по времето на втория мандат на президента-демократ Барак Обама. Сега президент на САЩ отново е демократ – някогашният вице на Обама Джо Байдън, при когото звездата на Даниел Митов изгрява отново. И е нормално новата американска администрация да заложи в България на свой сигурен и проверен кадър, изпълнявал нейни мисии в горещи точки по света.

Патриотите бяха удобен коалиционен партньор на ГЕРБ при президентството на националиста Доналд Тръмп. При Байдън ще се наложи да са други. „Демократична България“, например.

През миналата година министърът на външните работи Екатерина Захариева предложи Даниел Митов за посланик в Румъния, но кандидатурата му бе отхвърлена без обяснения от президента Румен Радев, с когото Външно съгласува назначенията на посланици. Захариева предположи, че причината за отказ е политическа.

Ето едно от обясненията.

Даниел Митов бе оправдан наскоро от ВКС по дело, внесено през 2017 година от Софийска градска прокуратура по обвинителен акт за престъпление по служба заради договор, който е сключен по негово време и е нанесъл финансови щети на МВнР. „Самото обвинение беше абсолютно несъстоятелно и не издържаше. Нямам обяснение защо прокуратурата реши да го промени в течение на процеса и ангажира някакъв член от Наказателния кодекс, който е абсолютно неприложим към длъжностни лица като министри“ коментира тогава бившият външен министър. Той определи делото срещу него като хибридна война за отстраняване на политически противници. „Това се правеше с много цели. Първо, за да се угоди на чужда държава. В това няма никакви съмнения. Става въпрос за Русия в случая“, заяви Митов. Целта на такива процеси е „да се разчистят хора като нас от политическото поле“ и да се оцапа техния образ, смята Митов, който посочи, че дела е имало и към други министри като Николай Ненчев, Петър Москов, Симеон Дянков и Трайчо Трайков, които са имали „ясни позиции в полза на българския интерес срещу руския“.

Така че – Даниел Митов премиер? Защо пък не! И този път, слава Богу, няма да има съгласуване с Радев…

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html