петък, 3 май 2024 г.

Навръх Трети март: Най-високата сграда в света осветена в цветовете на трибагреника!

Най-високата сграда в света бе осветена в бяло, зелено, червено навръх националния празник на България 3 март. Невероятната гледка бе наблюдавана от жителите на Дубай, където се намира 828-метровият небостъргач Бурж Халифа. Това не е първият случай, когато Бурж Халифа е осветена с цветовете на държавно знаме. Според сайта sociopower.net по този начин се отбелязва не само 3-и март, а и решението на българското правителство от миналата седмица да открие българско посолство в столицата на Обединените Арабски Емирства – Абу Даби.

Досега страната ни имаше само генерално консулство в Емирство Дубай, независимо че дипломатическите ни отношения с ОАЕ датират от октомври 1991 година. Откриването на посолство в Абу Даби е огромна крачка напред в развитието на икономическите и политическите отношения с ОАЕ, които придобиват значително влияние не само в региона, но и в света. В Емирствата има и немалка българска общност от над 4000 души, а това е най-голямата българска диаспора в субрегиона и една от най-големите за региона на Близкия изток.

Най-високата сграда в света Бурж Халифа е част от комплекса Даунтаун Дубай, разположен в близост до главния търговски квартал на града и заемащ площ от 2 квадратни километра. Проектът на небостъргача е на американския архитект Ейдриън Смит, а главен изпълнител е южнокорейската компания „Самсунг“, която завършва строежа на 4 януари 2010 година. Общата стойност на Бурж Халифа е 1,5 милиарда долара. Сградата е с най-много етажи в света – 160 на брой, с най-високата джамия на планетата, разположена на 158-ия етаж, с най-високия басейн в света на 76-ия етаж и най-високия нощен клуб – на 144-ия етаж. Любопитно е, че в Бурж Халифа се намира и най-бързият асансьор в света, който се движи с 18 метра в секунда, а най-високата наблюдателна площадка е разположена на 452 метра над земята.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html