събота, 4 май 2024 г.

Ройтерс: САЩ ще наложат веднага санкции на Русия заради Навални

САЩ се очаква да наложат санкции на Русия заради отравянето на Алексей Навални, съобщи Ройтерс, позовавайки се на два сигурни източника.

Президентът Джо Байдън е взел такова решение, като ще действа на базата на два изпълнителни акта от миналото, които са засягали Русия- заради нахлуването в Крим и против разпространение на оръжие за масово унищожение от 2005 г. Цитирани са и точните изходящи номера на съответните изпълнителни укази.

Ройтерс напомня, че Кремъл отрича участие в опита за отравяне на опозиционера Навални през август миналата година в Германия. В момента Навални се намира в наказателна колония на 100 км от Москва, след като бе осъден ефективно при завръщането си в Русия през януари т.г.

Двата указа, които ще използва Бяйдън, дават право на САЩ да замразяват сметки на компании и лица, които търгуват с Русия. Администрацията в Белия дом планирала и други наказателни мерки срещу Москва. Анонимните източници на Ройтерс твърдят, че санкциите, които ще бъдат съобщени още днес, ще засягат конкретни физически лица, без да назоват имената им. Агенцията напомня, че предишният президент Доналд Тръмп не е предприел никакви действия срещу Русия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html