вторник, 30 април 2024 г.

Михаил Горбачов на 90: И сега съм убеден, че перестройката беше нужна

Путин към Горбачов на 90г.: Вие сте ”необикновен” политик

Днес се навършват 90 години от рождението на първия и последен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов. За това, което смята дело на живота си, беше ли възможно да се спаси СССР, за бъдещите промени в Русия и за любимите си книги, Горбачов говори в интервю за агенция ТАСС.

  • Кое е вашето най-важно дело в живота ви?
  • Разбира се, перестройката и всичко свързано с нея. Аз съм дълбоко убеден, че тя беше необходима и че ние вървяхме по правилния път. Най-важното е това, което направихме в самата Русия – хората получиха свобода и приключиха с тоталитарната система. И затова опитът да се върне страната в миналото чрез опита за преврат през 1991 година, беше неуспешен. А в международен план най-важното бе прекратяването на студената война и радикалното намаляване на ядрените оръжия.
  • Ако имахте възможност, какво бихте променили в живота си или в своите решения?
  • Принципните решения аз ги взимах винаги сам – и в живота, в политиката. Не бих променил нищо. Друг е въпросът, че сега, след толкова години някои неща са по-ясни, очевидно е, че сме направили някои грешки. Знам, че много ме критикуват за моята доверчивост. Но ако аз не се доверявах на хората, перестройката изобщо нямаше да тръгне. Ругаят ме и за гласността, но без нея в страната нищо нямаше да се промени.
  • Маргарет Тачър беше наричана Желязната лейди, Андрей Громико – Мистър Не. Как бихте искали вас да ви наричат?
  • Знаете ли, тези формулировки не са съвсем точни. Така че дайте без прякори.
  • Как мислите, защо през 1991 година премиерът на СССР, шефът на КГБ, министърът на отбраната и другите от ГКЧП се изправиха срещу вас, но не в открита политическа борба, а опитаха да ви свалят насилствено от поста?
  • Защото в открита политическа борба реакционерите винаги губят. Тези хора имаха възможност да предложат своята алтернатива, но предпочетоха престъплението – държавен преврат. Факт е, че генералната прокуратура излезе с такова заключение. Но съд нямаше, защото властта предпочете да направи сделка с тях.
  • Много историци смятат, че перестройката не успя, заради разминаване между политическата и икономическата реформи. Съгласен ли сте с такова твърдение?
  • Ако не беше политическата реформа, икономическата изобщо нямаше да се състои. Щеше да потъне в блатото на бюрокрацията и чиновничеството. В историята на Русия има такива примери. Дават ни често за пример Китай. Не забравяйте, че на китайците им трябваха много години, за да достигнат днешното положение. Истината е, че Русия се нуждаеше от поетапна пазарна реформа, а не шокова терапия. През 90-те години обаче в Русия на власт бяха радикалите и това се оказа твърде скъпо за страната и хората.
  • Необходима ли е нова перестройка на Русия. И ако, да, готова ли е страната за това?
  • Промени, разбира се, са необходими. Няма значение как ще бъдат наречени. Перестройката е процес на намиране на пътя към нормален, достоен живот на хората. Този път никога няма не е лек. Още повече сега всичко е много сложно заради пандемията. Но мисля, че хората в Русия искат промени.
  • През последните години излязоха няколко големи творби за вашия живот. Документалните филми на режисьорите Херцог и Мански, театралната постановка „Горбачов“ в Театъра на нациите. Гледахте ли ги и как се отнасяте към това, че станахте персонаж на художествени произведения. Кое е основното – интересът към вашата личност или към историята, като цяло?
  • Да, гледах филмите и постановката. Знам, че към тях има огромен интерес. Вероятно това е интерес и към мен, и към историческия период. Вижте, хората трябва да разберат перестройката. Преди години написах книга с такова заглавие – „Да разбереш перестройката“. Если это так — то я рад. Люди должны понять перестройку. Именно так я назвал книгу, вышедшую несколько лет назад, — „Понять перестройку“. Сега събирам писма на хората до мен и мисля да ги издам в нова книга. Ще се нарича „Да разбереш Горбачов“. За съжаление, нямам възможност да ходя на театър или кино. Навремето, с моята съпруга Раиса не изпускахме премиера.Обсъждахме всеки нов филм, спектакъл или книга. Много обичам руския и украински фолклор, както и руската класическа литература – Пушкин, Лермонтов. И досега много ценя Николай Островски и „Как се каляваше стоманата“.
  • Възможно ли е възстановяването на Съветския съюз и необходимо ли е това?
  • Неведнъж съм го казвал, че СССР можеше да се запази, но напълно реформиран. Идеята бе републиките да имат повече права и реален суверенитет. Сега вече е твърде късно, защото републиките се превърнаха в независими държави. Съществуват Евроазийски икономически съюз, Договорът за колективна безопасност. Тези организации трябва да се укрепват и разширяват. И най-важното е с републиките, с които имаме проблеми в отношенията, трябва да се търси диалог.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html