четвъртък, 2 май 2024 г.

Арестуваха бившия президент на „Барселона“ (обновена)

Полиция влезе в офисите на Барселона рано тази сутрин, съобщава радио „Cadena SER“. Униформените извършват разследване относно скандала „БарсаГейт“. Срещу бившия президент на клуба Хосеп Мария Бартомеу бяха повдигнати обвинения в корупция. 57-годишният ръководител е получавал лични или колективни финансови облаги от транзакции, извършени от името на клуба. Обвиненията са факт след разследването, което започна още през февруари миналата година. Тогава стана ясно, че каталунците са наели компания, която да защити репутацията на президента и да опетни имената на бивши и настоящи футболисти на клуба в социалните мрежи. Оказа се, че Бартомеу е разрешил плащането на кампанията да бъде 600% от пазарната стойност на услугата и така си е осигурил финансови дивиденти.

След обиските в ареста са отведени именно Бартомеу, Оскар Грау и Роман Гомес Понти. Вторият е изпълнителният директор на клуба, а Понти е лицето, отговарящо за правните услуги. Според „La Vanguardia“ скандалният договор е бил с фирмата I3 Ventures. Компанията е била наета от клуба с цел с онлайн публикации да се грижи за добрия имидж на шефа, както и да петни авторитета на личности като Лионел Меси, Жерар Пике, Шави Ернандес, Карлес Пуйол, Хосеп Гуардиола и Жоан Лапорта.

Предишният случай, при който бос се оздова зад решетките, беше със Сандро Росел, който беше начело на каталунците от 2010 до 2014 г. През 2017 г. той беше задържан и изкара 643 дни в ареста по обвинение в пране на пари покрай сделка за купуване на ТВ права на мачове на националния тим на Бразилия. Той беше освободен чак от 14-ия опит на адвокатите му. В крайна сметка се оказа, че е бил невинен. Хосеп Луис Нунес (в „Барса“ между 1978 и 2000 г.), който навремето купи Христо Стоичков, получи 6-годишна осъдителна присъда. Тя беше произнесена през 2011 г. по дело за подкупване на данъчни инспектори. Зад решетките тогава се оказа и синът му. После присъдата беше намалена на 2 години и 2 месеца. За последните 43 години само Жоан Гаспарт и Жоан Лапорта от бившите президенти на клуба не са били „клиенти“ на прокуратурата.

Кандидат за шеф: Шокиран съм

Кандидатът за президент на „Барса“ Жоан Лапорта коментира скандала. „Това със сигурност не е добра, нито приятна новина за „Барселона“, тъй като този човек е бил президент на клуба. Шокиран съм. Бартомеу все още е действащ президент и това е новина, която не е приятна за никого”, сподели Лапорта, който на 7 март ще се бори за поста на арестувания Бартомеу.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html