събота, 4 май 2024 г.

Кой решава – яйцеклетката или сперматозоидът?

Човешките полови клетки сами решават дали си „пасват“ или не, пише „Популярная механика“, позовавайки се на резултатите от изследване на шведски и британски специалисти.

Предишни проучвания са показали, че механизмът на взаимодействие между сперматозоидите и яйцеклетките не е свързан с психологическите взаимоотношения, изградени между партньорите. Известно е, че хората отделят доста време, за да разберат дали си пасват добре, особено в ролите си на родители на бъдещо потомство, предаде БТА.

Анализирайки фоликулярна течност, която заобикаля яйцеклетките, авторите на настоящото проучване от университетите на Стокхолм и Манчестър са установили, че яйцеклетките взимат „еднолично“ решение при избора на сперматозоиди. Те са особено „придирчиви“ в това отношение, тъй като основната отговорност в износването и изхранването на потомството се пада на женското тяло, обясняват изследователите.

Досега знаехме, че най-пъргавият сперматозоид прониква в яйцеклетката. Най-пъргавият от милиони е и най-здравият и с качества пред останалите. Зачатието обаче се оказва далеч по-сложна магия. Известно е, че дори проникването на сперматозоида в яйцеклетката не гарантира образуването на едно цяло помежду им.

При лабораторни експерименти учените започнали да следят как сперматозоидите реагират на хемоатрактантите на различни яйцеклетки. По този начин можело да се установи научно дали дадена яйцеклетка не привлича сперматозоидите на един мъж, пред тези на друг. И се оказава, че е така.

Откритите беше направено още миналата година, но сега то бе потвърдено независимо и от друг изследователски екип, този път в Русия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html