събота, 4 май 2024 г.

Гюнер Тахир: „Демократична България“ бе против наши хора в листите си

От ляво на дясно: Кметът на Хитрино Нурадин Исмаил, председателят на НДПС Гюнер Тахир, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на НПСД Орхан Исмаилов и лидерът на ДЕН Мехмед Дикме. Снимка от профила на Гюнер Тахир

Тодор Токин

Гражданското сдружение Движение за единство на народа – ДЕН, ще подкрепи ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори на 4 април. Това декларираха Мехмед Дикме, Орхан Исмаилов, Гюнер Тахир и Нуридин Исмаил от Сдружението по време на среща с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов в Централата на партията в София. Представителите на ДЕН заявиха пълната си подкрепа за ПП ГЕРБ и прозовават всички свои симпатизанти на 4 април да гласуват за единствената демократична коалиция у нас – ГЕРБ/СДС.

  • До последно водхте разговори с „Демократична България“ и изведнъж подкрепихте коалицията ГЕРБ-СДС. Какво се случи, г-н Тахир?
  • В продължение на почти три месеца преговаряхме с няколко формации от център-дясното пространство и най-вече с „Демократична България“. Но се оказа, че те реално не ни предлагат възможности за реализация в техните листи, а пък ние сме организация, която има структури от дълги години, участвали сме във всякакъв вид избори. Получихме и информация, че има някакво съпротивление от местните им структури срещу наши представители за общи листи. И поради това не се получи това, което замисляхме още в началото. „Демократична България“ водеше  преговори с представители на изселниците, с Лютви Местан като председател на ДОСТ, с нас отделно, доколкото знам и с Касим Дал е имало срещи. И в крайна сметка всичките им преговори се провалиха. Не само с нас.
  • С ГЕРБ като че ли много бързо се разбрахте…
  • Не всичко става бързо, въпросът е по-скоро на доверие. Лично аз като председател на НДПС съм имал взаимоотношения с ГЕРБ още от 2007 г., когато те за първи път се явиха на евроизбори. През 2009 г. НДПС бе първата партия, която подписа официално споразумение с ГЕРБ с човека, който реално бе формалният председател на тази партия – Цветан Цветанов. И въпреки нашата помощ по време на изборите поетите ангажименти към нас не се осъществиха поради съпротивата на Цветанов. Имахме срещи и през 2013-2014 г. и реално сега се осъществиха нещата вече в друг формат.
  • А защо не поискахте места в листите на коалицията ГЕРБ-СДС, а се задоволихте само с подкрепа?
  • Защото реално ние се споразумяхме на финала. При тях бяха минали всички процедури по номинации на всякакви нива. Те ни предложиха места в листите на смесените региони, но ние видяхме в тези листи турскиимена, които са и наши приятели. Една част от тях са хора, които са били в нашите редици. И затова предпочетохме вместо да играем и ние отделно с преференции, да подкрепим тази хора. В техните листи се очертават 4-5 имена нахора, които са представители на малцинствата, с които ние се познаваме и сме работили заедно. И не искаме да създаваме излишна вътрешна конкуренция.
  • Говори се непрекъснато за някаква скрита, тайна коалиция ГЕРБ-ДПС, вие се противници на Сараите…
  • Нито можем да потвърдим, нито можем да отречем, не сме участвали. Но получихме достатъчно силни аргументи, че оттук насетне няма да има поводи за такива съмнения. А и самото наше присъствие в коалицията ГЕРБ-СДС е гаранция, че такива официални или неофициални взаимоотношения са изключени.
  • Аргументите лично Бойко Борисов ли ви ги даде?
  • Ами предполага се, да.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html