понеделник, 29 април 2024 г.

Виктор Орбан, най-големият китаец на Европа

Сп. „Експрес“

Планът е колосален. В началото на учебната 2024 година Будапеща ще бъде домакин на първия европейски кампус на елитния Университет на Фудан от Шанхай. С по-голям бюджет от унгарското висше образование като цяло, китайската институция ще обучава 5000 магистри всяка година. Щедро, правителството на Виктор Орбан подкрепя закупуването на земя, разположена на юг от Пеща, недалеч от индустриалния остров Чепел. Размер на помощта – 2,2 милиона евро. Целта? Превръщането на унгарската столица в „регионален център на знанието“, казват от Министерството на иновациите.

Когато започна преговорите с Университета на Фудан, администрацията на Орбан прогони от Унгария Централноевропейския университет, основан от американския милиардер Джордж Сорос. Размножител за регионалния политически елит, включително част от настоящата изпълнителна власт в страната, този  университет се премести във Виена през есента на 2019 г.

Инсталирането на Фудан на унгарска земя е само нов епизод в идилията, която Виктор Орбан поддържа с Китай от 3 декември 2013 г., когато откри близо до Будапеща най-големият логистичен център на Huawei извън Китай. В основата на сграда от 30 000 квадратни метра Орбан пледира за сътрудничество с Поднебесната империя: „Само страни, отворени за Китай и райони, в които присъстват китайски компании, ще имат капацитета да го направят. Излезте и станете победители в посткризисния период“.

„В Западна Европа Университетът на Фудан може да предизвика противоречия или някаква бдителност“, потвърждава Тамаш Матура, специалист по Китай и асистент в Университета Корвин в Будапеща. „Но в Унгария няма абсолютно нищо, от което да се страхува.“ Дали Будапеща вече не е домакин на пет института на Конфуций? Инструменти на китайската „мека сила“, тези културни центрове се смятат от недоброжелателите на Пекин като канали за прокитайска пропаганда, дори като шпионски пунктове. Но на Виктор Орбан не му пука. Господар в своите земи, държавният глава на Унгария вярва, че не е отговорен пред никого – и със сигурност не пред Брюксел. На 29 януари той заяви, че ще му бъде инжектирана китайската ваксина Sinopharm, „защото китайците познават вируса най-добре“. Същият следобед Будапеща обяви поръчка за пет милиона дози, което направи Унгария първата държава-членка на ЕС, която разчита на пекинския серум, който все още не е получил разрешение за пускане на пазара в Европа.

Уникален сред съюз от 27, изборът на Орбан е вдъхновен от този на съседна Сърбия, която масово прилага ваксината на „Синофарма“ и също така разгръща червения килим към стратегическите интереси на Си Дзинпин. Китай също така финансира модернизацията на железопътната линия Белград-Будапеща, за да ускори доставката на стоки, пристигащи под китайско знаме в пристанището в Пирея от 2008 г. насам.

В Унгария големият победител в операцията се нарича Лоринк Месарош, любимият олигарх на Орбан. Една от неговите компании ще разработи 150-те километра от унгарската отсечка заедно с две китайски компании. „Пекин купува политическо влияние почти срещу нищо“, смята политологът Петер Креко. Дори за нищо! В действителност страната ще плаща в продължение на двадесет години на китайска банка своя дял от отсечката Белград-Будапеща. През април 2020 г. парламентът в Будапеща, до голяма степен верен на партията „Фидес“ на Орбан, гласува да разкрие подробности за договора. В Унгария нищо не е толкова добро, че да задоволи Пекин.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html