понеделник, 29 април 2024 г.

Военен преврат в Армения, армията поиска оставката на премиера (на живо)

В Армения е направен опит за военен преврат, съобщават световните агенции. В 11 часа местно време армията поиска оставката на премиера Никол Пашинян и цялото правителство. Изявлението бе подписано от цялото ръководство на въоръжените сили, включително от началника на Генералния щаб Оник Гаспарян, както и от началниците на всичките големи военни съединения и управления.

От своя страна Пашинян призова своите привърженици да излязат на площада и да защитят демокрацията в страната. „Ситуацията е управляема и трябва да се договорим, за да избегнем конфликт – заяви Пашинян. – Призивите за оставката на правителството са емоционални. Нужен ни е разговор, а не конфронтация. Призовавам за спокойствие. В Армения цари атмосфера на братство, но това не означава, че няма политически диалог. Ние нямаме врагове в Армения.“

След речта си, излъчена по националната телевизия и в компанията на сина си Ашот и министъра на технологиите Акоп Аршакян, премиерът премина по улиците на Ереван. Очаква се около 16 часа той да произнесе втора реч, в която да обясни причината за уволнението на началника на Генералния щаб Оник Гаспарян, който най-дейно призовава за оставка на кабинета.

Протестите срещу Никол Пашинян започнаха ден след края на въоръжения конфликт с Азърбайджан за Нагорни Карабах. Опозицията обвинява премиера, че е предал националните интереси. Голяма част от нея се обедини в движението „За спасяване на родината“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html